nieuws

Overijssels aspergeseizoen van start: waar wordt het witte goud verbouwd?

Het aspergeseizoen is begonnen
Het aspergeseizoen is begonnen
De eerste asperge van Salland en Vechtdal wordt vanmiddag officieel gestoken in Diffelen en vorige week begon de Twentse aspergetour in Denekamp. Dat betekent dat het aspergeseizoen in Overijssel van start is gegaan. Een goed moment om eens uit te zoeken waar het witte goud verbouwd wordt.
De asperge komt meestal uit eigen land en steeds meer landbouwgrond wordt gebruikt voor de asperge. In 2000 werd er nog zo’n tweeduizend hectare gebruikt voor de groente, vorig jaar is dit gestegen naar ruim 3,5 duizend hectare. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Aspergeteelt in Overijssel
Overijssel telde in 2015 39 hectare grond voor de aspergeteelt. In 2000 was dit nog 36 hectare. Over de afgelopen vijftien jaar schommelde het aantal hectare dat gebruikt wordt voor de teelt tussen de 29 en de 39 hectare.

Ten opzichte van de totale landbouwgrond in de provincie wordt 0,02 procent gebruikt voor het kweken van de asperges.

Negen gemeenten verbouwen asperges

Maar waar in onze provincie is deze seizoensgroente in de grond te vinden? In negen gemeenten in Overijssel wordt de asperge geteeld. In bijna al deze gemeenten wordt 0,5 tot 2 procent van de totale landbouwgrond gebruikt voor de aspergeteelt. Behalve in Kampen, daar wordt minder dan 0,5 procent van de totale landbouwgrond gebruikt voor de teelt.
Bekijk het kaartje om te zien hoe het met de aspergeteelt staat in jouw gemeente.

Hofleveranciers van de asperges 
Maar Overijssel levert bij lange na niet de grootste hoeveelheid asperges.  In Limburg en Noord-Brabant worden verreweg de meeste asperges uit de grond gehaald. In deze twee provincies wordt respectievelijk 2216 en 1157 hectare grond gebruikt voor de aspergeteelt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.