Asperges

Zo moet je asperges klaarmaken: tips van de kenner en onze vrienden op Facebook

Met de start van het aspergeseizoen begint misschien ook wel de belangrijkste vraag: hoe maak je dit witte goud klaar?
We vroegen op Facebookpagina om goede tips en recepten, maar we spraken ook met meesterkok én kenner Lars van Galen; mede-eigenaar van Restaurant 't Lansink in Hengelo.

Beetgaar koken

"Je kunt asperges op zoveel manieren klaarmaken", zegt Van Galen. "Mijn favoriete recept is eigenlijk heel simpel. Je schilt de asperge goed, daarna kook je hem beetgaar met wat zout. Geen schillen toevoegen, wat mij betreft."
Van Galen: "Je kunt asperges combineren met zo ontzettend veel dingen. Ik serveer het graag met een gepocheerd eitje. Of met bijvoorbeeld lam of vis."
Het eitje van de chefkok kwam ook terug bij de reacties op onze facebookoproep:

Asperges bakken

Maar je kunt ook nog zoveel meer met asperges dan alleen koken. "Schillen en dan in kleine stukjes snijden. Daarna bakken in olijfolie. Ook erg lekker", zegt Van Galen lachend.
Ook die tip kwam binnen via Facebook:

"Twentse asperges pittiger"

De meeste asperges komen uit Brabant en Limburg. Al worden in onze provincie steeds meer asperges verbouwd. Toch smaken deze anders dan de variant uit het zuiden.
"De Brabantse asperge smaakt milder", zegt de meesterkok. "De Twentse is wat bitterder en pittiger. Maar verwacht geen enorme verschillen, alleen als je er op let zul je het verschil proeven."

Ze moeten piepen

Een speciale tip heeft Van Galen om de versheid te controleren: "Als je een verse bos asperges door je handen laat gaan moeten ze piepen. Dat échte aspergegeluid."
"Ik adviseer altijd om de asperges te kopen bij de teler zelf. Dan heb je het meest verse en lekkere product."

Alleen witte kopjes

Maar wil je ze toch gewoon in de supermarkt halen heeft de meesterkok nog wel een tip:
"De kopjes moeten altijd wit zijn, niet paars of een andere kleur. En er moet geen zand in de kopjes van de asperge zitten."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.