cultuur

Puck Kooij (80) drijvende kracht archief Nederlandse Reisopera

Puck Kooij (80) alma mater van het archief van de Nederlandse Reisopera en schrijfster van het boek Dit Is Opera! Het is monnikenwerk, een archief bijhouden. het is een vorm die wij in deze tijd van digitalisering eigenlijk niet meer kennen.
En toch is het allemaal niet zo heel lang geleden: Kranten en publicaties verzamelen, doorspitten, stukken uitknippen, inplakken en vindbaar maken. Voor Puck Kooij een dagelijkse bezigheid als het gaat om de Nederlandse Reisopera, voorheen Opera Forum. Alles wat relevant was verzamelde ze... en dat niet alleen - Puck Kooij blijkt een rasverzamelaar: van kleine kastjes, boekjes, poezie-albums tot rouwadvertenties. Die ze ook in een boek vervatte!

Dit nieuwste boek gaat vooral over de periode van Opera Forum, zoals de Nederlandse Reisopera tot 1993 heette. Het gezelschap ging toen bijna ter ziele, vanwege zware financiële tijden, maar hervatte zich. De naam Nationale Reisopera fladderde nog voorbij, maar bracht vooral veel conflict en discussie en nu is de zwaar ingedikte organisatie weer bloeiende onder leiding van Nicolas Mansfield, die nog grote plannen heeft en het gezelschap per productie weer laat groeien tot de grootte die het nodig heeft.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.