leegstand

Scholen, ziekenhuizen en musea; veel maatschappelijke leegstand in Overijssel

Veel leegstand in het centrum van Hengelo
Veel leegstand in het centrum van Hengelo
Veertien van elke honderd maatschappelijke vastgoedobjecten in Nederland staat leeg. Het gaat dan om openbare voorzieningen, zoals scholen, musea, sportaccommodaties en ziekenhuizen. Dat blijkt uit de leegstandsmonitor die de provincie Overijssel en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hebben ontwikkeld. Daarmee wordt leegstand van vastgoed in Overijssel en Nederland in kaart kan gebracht.Â
Failliete winkelketens, gaten in de winkelstraten, leegstaande kantoorpanden en verlaten bedrijfsterreinen, 6 procent van al het vastgoed in Nederland staat leeg. Overheden maken beleid om dat tegen te gaan, maar goede integrale gegevens ontbreken vaak. 
Door provincie Overijssel en CBS is nu een eerste prototype leegstandsmonitor gemaakt voor heel Nederland met speciale aandacht voor Overijssel en Noordoost-Twente. Deze innovatieve monitor brengt op basis van vier basisregistraties leegstand van onder andere vastgoed in Overijssel en Nederland in kaart.

Integraal beeld

Het prototype van de monitor is zo opgezet dat het leegstand van alle vastgoed in Nederland per 1 januari 2014 in beeld brengt. Het gaat dan om negen soorten vastgoed waaronder woningen, winkels, bedrijven, kantoren en maatschappelijk vastgoed. Kracht van de monitor is het integrale beeld van leegstand en het signaleren van verschillen tussen gebieden. 

Maatschappelijk vastgoed

De monitor kan op ieder gewenst niveau inzoomen. Zo zijn er in Overijssel verschillen in leegstand tussen stedelijke en plattelandse gemeenten. Net als in Nederland als geheel lag de leegstand onder maatschappelijk vastgoed in Overijssel begin 2014 rond 14 procent.
Het percentage leegstaande maatschappelijke vastgoedobjecten was het hoogst in Enschede, Haaksbergen en Staphorst. Het laagst is de leegstand in Hof van Twente en Rijssen-Holten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.