Vroomshoop

Verplichte behandeling voor directeur Charitas Zorg Vroomshoop na misbruik cliënt

Stockfoto
Stockfoto © iStock
De ex-directeur van zorginstelling Charitas uit Vroomshoop hoeft niet meer terug de cel in voor het seksueel misbruiken van een cliënt, maar moet zich wel verplicht laten behandelen. Dat heeft de rechtbank bepaald.
De man kreeg een celstraf van 126 dagen opgelegd, wat gelijk staat aan het aantal dagen dat hij al in voorarrest zat. Het betekent dat hij nu dus niet opnieuw de gevangenis in hoeft. 

Misbruik in huis van directeur

De 53-jarige man uit Witharen was ten tijden van het misbruik directeur van Charitas, een zorginstelling voor volwassenen met een verstandelijke beperking of gedragsstoornis.
Begin vorig jaar kwam een zwakbegaafde cliënt met problemen op de groep bij de directeur thuis wonen. Daar vond vervolgens het misbruik plaats.
De man zou de cliënt gemasseerd hebben en ook aan zijn geslachtsdeel gezeten hebben. De cliënt moest ondertussen hetzelfde doen bij de directeur. 

Vertrouwen ernstig beschaamd

Volgens de rechtbank heeft de directeur alleen oog gehad voor zichzelf. Hij hield geen rekening met de gevoelens van het zwakbegaafde slachtoffer, terwijl het voorval grote impact had op zijn leven. 
"Verdachte heeft het vertrouwen dat zijn cliënt in zijn hulpverlener had mogen stellen en de veiligheid die hij van hem mocht verwachten op ernstige wijze beschaamd en veronachtzaamd", stelt de rechter. 

Geen zelfkritiek

Een psycholoog concludeert dat de man narcistische trekken vertoont en dat er sprake is van schizoïde persoonlijkheidstrekken. De man zou zijn eigen falen en tekortkomen verbloemen en kent geen zelfkritiek. 
De rechter is het eens met het Openbaar Ministerie dat de man zich verplicht moet laten behandelen.

Risico op herhaling

Bij het bepalen van de straf, heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat het de eerste keer is dat de man in de overtreding is. Wel bestaat er volgens de psycholoog een kans op herhaling. 
De man kreeg daarom ook een voorwaardelijke celstraf van 180 dagen opgelegd, als stok achter de deur.
Als hij de komende drie jaar opnieuw in de overtreding gaat of zich niet laat behandelen, dan moet hij de 180 dagen alsnog uitzitten in de gevangenis. 

Schadevergoeding

Ook moet de man het slachtoffer een schadevergoeding van 1.500 euro betalen. 
Charitas Zorg uit Vroomshoop is inmiddels failliet. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.