Twente Airport

Twente Airport krijgt maximaal zo'n 30 vliegtuigen per dag

Op het vliegveld Twente Airport mogen maximaal 30 vliegtuigen per dag landen en stijgen. Daarmee wordt het vliegveld ongeveer half de omvang van vliegveld Teuge. Dat heeft de Gedeputeerde Staten van Overijssel gisteren besloten.
Gedeputeerde Staten heeft besloten - in het zogeheten Luchthaven Ontwerp - dat de landingsbaan zo'n 60 keer per dag mag worden gebruikt. Voornamelijk zakelijke vliegtuigen, zweefvliegtuigjes en ander klein vliegverkeer gaat de luchthaven gebruiken. Daarnaast mogen per jaar 240 grote vliegtuigen starten of landen. Die zullen vooral landen om gesloopt en gerecycled te worden. 

Bebouwing

Aan Twente Airport grenst Technology Base. Dit is een gebied waar een bedrijventerrein moet worden gerealiseerd. De Staten heeft besloten dat zo'n 8 hectare is bedoeld voor bedrijven. Deze bedrijven hoeven niet luchthavengebonden te zijn. 

Topteam

Onder leiding van voormalig NS directeur Aad Veenman is een zogeheten Topteam bezig om bedrijven te trekken naar de Technologie Base. Tot nu toe is er nog weinig bereikt, slechts vier bedrijven toonden interesse. De verwachting is, dat als het luchthavenbesluit onherroepelijk is, de interesse flink zal toenemen. 

Werkgelegenheid

Met de nieuwe indeling van het gebied verwacht men 1000 tot 1400 banen te creëren, ruim 1000 banen minder dan dat er verloren gingen met het sluiten van de vluchthaven. 

Overige deel vliegveld Twente

De overige gebieden hebben geen nieuwe indeling gekregen. Deze worden verder ontwikkeld zoals eerder besloten bij de ruimtelijke visie van 2010. Een groot deel van het 500 hectare tellend gebied is natuurgebied en andere delen zijn woongebieden. 

Vooruitzicht

Op 25 mei zal de Provinciale Staten de besluiten die gisteren zijn genomen vaststellen. Daarna volgt komende zomer een inspraakprocedure met 
meerder inspraakavonden voor belanghebbenden. De Provinciale Staten hebben het laatste woord op 12 oktober 2016.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.