Enschede

Robotica met zo'n 250 robot-deskundigen in Enschede

In Enschede is vandaag bij de Universiteit Twente het congres Robotica gehouden. Centraal stonden daarbij robots, die samen kunnen werken met mensen in bijvoorbeeld de industrie en de zorg.
Het congres trok ruim 250 mensen, die op de één of andere manier iets met robots te maken hebben. Eén van de sprekers bij het congres was Vanessa Evers, hoogleraar aan de Universiteit Twente. Zij sprak onder meer over sociaal-intelligente robots en hun interactie met mensen. Ze betrok daarbij ook de culturele en psychologische aspecten.

Op het hoofd krabben

In een grote hal stonden ruim dertig varianten van robots opgesteld. Ieder met hun eigen vaardigheid of specialiteit. Zo werd een robotarm gedemonstreerd, die goed te gebruiken is door mensen met bijvoorbeeld ALS of een hoge dwarslaesie. De arm maakt het mogelijk een glas drinken te pakken of eenvoudig even op het hoofd te krabben.
Ook werd een methode getoond, die gebruikt wordt in de zorg en waarbij gebruik gemaakt wordt van een lange naald waar stoffen doorheen gevoerd kunnen worden om tumoren aan te pakken.

Zeker een vervolg

Robots worden steeds meer gemeengoed in de maatschappij. Niet alleen in de zorg of de industrie. Ook bij mensen thuis zijn steeds meer robottechnieken te vinden. De organisatie van Robotica gaat er dan ook van uit dat er zeker een vervolg op komt.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.