Henk Jan Meijer

Burgemeester Meijer van Zwolle: verbod op motorbendes steeds dichterbij

Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle
Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle © RTV Oost
Een verbod op motorbendes is mogelijk nog maar een paar maanden weg. Dat zegt de burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle tegen BNR. Meijer is voorzitter van het burgemeestersoverleg over motorbendes.
"Zoals ze tegen mij erover praten, zou de voorbereiding van de bewijslast en argumentatie eerder binnen maanden dan een paar jaren klaar zijn", zei Meijer.
Volgens de Zwolse burgemeester verzamelt het Openbaar Ministerie bewijslast. Uiteindelijk moet het OM met die bewijzen naar de rechter om een verbod op motorbendes te toetsen. 

Verbod actueel door incidenten

Meijer sprak bij BNR over de motorbendes naar aanleiding van een gewelddadig incident onlangs bij een Rotterdams hotel. Daar gingen leden van de Hells Angels en de Mongols met elkaar op de vuist. Ook werd er geschoten. 
Dit soort incidenten brengen het verbod op motorbendes dichterbij, zegt Meijer. "Als hun uitingen steeds excessiever worden, krijg je ook meer bewijsmateriaal." Dit soort incidenten maken volgens Meijer ook dat de roep om een verbod steeds groter wordt. 

Verbod geeft meer mogelijkheden

Toch is een verbod juridisch niet eenvoudig, zegt Meijer. Ook denkt hij dat een verbod niet alle problemen oplossen. "Als iets niet meer legaal is, gebeurt het ondergronds." Hij ziet een verbod meer als steuntje in de rug om beter te kunnen optreden tegen motorbendes. 
"Als nu negenhonderd mensen van Satudarah bijeen komen op een avond, zoals recent in Raalte, kan je weinig anders doen dan vragen: wil je geen clubkleding dragen. Je hebt geen titel om het te verbieden. Dat zou wel kunnen als het een verboden organisatie is."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.