IJsselcentrale Harculo bij Zwolle wordt gesloopt

De Harculo centrale bij Zwolle, ook wel bekend als de IJsselcentrale, wordt gesloopt. De provincie heeft een vergunning gegeven waarmee de sloop mogelijk wordt gemaakt.Â

Wanneer het pand tegen de vlakte gaat, is nog niet duidelijk. Dat zal in elk geval niet meer dit jaar zijn. Eigenaar Engie Energie Nederland moet het pand uiterlijk 31 december 2018 gesloopt hebben, op die datum loopt de vergunning af. 

In de vergunning is vastgelegd dat de sloop, waarbij mogelijk de schoorstenen en ketels opgeblazen worden, niet in het broedseizoen van vogels mag plaatsvinden. 

Sinds 1955

De IJsselcentrale werd in 1955 geopend en werd in de loop der jaren uitgebouwd naar een grote elektriciteitscentrale. Het gebouw staat aan de zuidkant van Zwolle langs de IJssel, bij buurtschap Harculo. 


De afgelopen jaren werd de centrale slechts beperkt ingezet. 

Sluiting zat eraan te komen

Vorig najaar maakte de eigenaar al bekend dat de centrale mogelijk gaat sluiten. Het bedrijf heeft in Nederland vier gasgestookte elektriciteitscentrales, die volgens een woordvoerder 'amper de vaste kosten terugverdienen'.

Naast Zwolle gaat het om centrales in Eemshaven, Bergum en Lelystad. Deze gascentrales zijn niet meer rendabel door lage kolenprijzen, overcapaciteit en toenemende groene stroom uit Duitsland. 

Meer over dit onderwerp:
IJsselcentrale Harculo Zwolle IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren