bijstandsfraude

Bijna 250.000 euro aan bijstandsfraude in Zwolle opgespoord

Geld (papiergeld en muntgeld)
Geld (papiergeld en muntgeld)
De sociale recherche heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 241.284 euro aan bijstandsfraude opgespoord in Zwolle. Dat meldt de gemeente. Van 47 mensen is de uitkering stopgezet omdat zij niet eerlijk waren over hun woonsituatie.
Verschillende inwoners verzwegen inkomsten naast hun uitkering te hebben. Twee inwoners fraudeerden voor zo’n hoog bedrag dat zij zich voor de rechter moeten verantwoorden.

Andere woonsituatie

In veel gevallen van uitkeringsfraude blijkt de juiste woonsituatie niet doorgegeven aan de gemeente. Dat was ook het geval van een tweetal dat op papier beweerde sinds 2012 elk op een apart adres te wonen.
In de praktijk woonde het stel samen, waardoor ze ruim € 53.000,- ten onrechte aan bijstand ontvingen. Dit bedrag wordt van beide personen teruggevorderd.

Inkomsten uit werk verzwegen

Ook een ander stel verzweeg hun werkelijke woonsituatie. De partners bleken al zo’n twee jaar op hetzelfde adres te wonen en ontvingen circa € 24.000,- ten onrechte aan bijstand. Ook zij moeten dit terugbetalen aan de gemeente.
Een derde stel viel door de mand toen bleek dat zij inkomsten uit werk hadden verzwegen. Zij moeten ruim € 22.000,- terugbetalen aan de gemeente. Ook een Zwolse vrouw had niet doorgegeven dat zij inkomsten naast haar uitkering had. Zij moet ruim € 18.000,- terugbetalen.

Opsporen van bijstandsfraude

Bewust of onbewust geven inwoners soms verkeerde informatie door aan de gemeente. Het opsporen van misbruik van bijstand is belangrijk voor het behouden van draagvlak van deze sociale voorziening. Daarom zet de gemeente Zwolle alle mogelijke middelen in om bijstandsfraude op te sporen.
Op die manier heeft  de sociale recherche vorig jaar € 691.388,- aan fraude opgespoord. Van 189 Zwollenaren is de bijstandsuitkering stopgezet vanwege fraude. In totaal 187 personen hadden inkomsten uit werk verzwegen, 69 personen waren niet eerlijk over hun woonsituatie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.