nieuws

Engie: IJsselcentrale Zwolle niet te redden, duurzame energie komt er voor terug

Er is geen discussie meer over mogelijk: de IJsselcentrale bij Zwolle wordt gesloopt en maakt plaats voor nieuwe duurzame energieprojecten. Dat zegt een woordvoerder van Engie Energie Nederland, de eigenaar van het terrein.Â
"Het gebouw en de centrale hebben het einde van hun levensduur bereikt", zegt woordvoerder Verheul van Engie. In de centrale wordt al tijden niets meer geproduceerd en het gebouw kan volgens hem echt niet meer blijven staan. 

Vergunning maakt sloop definitief

Vandaag werd bekend dat de provincie een vergunning heeft afgegeven die de sloop mogelijk maakt. Daarmee komt er definitief een einde aan het beeldbepalende gebouw aan de zuidkant van Zwolle, langs de IJssel. 
Woordvoerder Verheul van Engie begrijpt dat mensen het kenmerkende gebouw zullen missen, maar volgens hem is er gewoon geen andere optie. 

Duurzame energie opwekken

Het terrein blijft in handen van Engie en wordt gebruikt voor nieuwe duurzame energieprojecten. Wat voor projecten dat zijn, is nog niet duidelijk. Het bedrijf wil daar over in gesprek met buurtbewoners. 
Naast de IJsselcentrale is onlangs al een zonnepanelenpark gebouwd. Volgens Verheul is dat een mooi verbeeld van de mogelijkheden die er zijn. 

Centrale was niet meer rendabel

De elektriciteitscentrale werd in 1955 geopend en staat bij buurtschap Harculo.
Vorig najaar maakte de eigenaar al bekend dat de centrale mogelijk zou gaan sluiten. Een woordvoerder gaf toen aan dat gasgestookte elektriciteitscentrales zoals de IJsselcentrale 'amper de vaste kosten terugverdienen'. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.