nieuws

Restauratie door brand beschadigde monumentale panden Deventer eind dit jaar klaar

De restauratie van de afgebrande panden op de Brink in Deventer begint volgende week. Het herstel van het pand waar de brand uitbrak gaat nog tot het eind van dit jaar duren. De achterzijde van het pand daarnaast, waar de brand naar oversloeg, is waarschijnlijk over vier maanden weer bewoonbaar.
De brand brak vorige maand uit in een appartement boven café De Buren van Schimmelpenninck. Een 34-jarige Deventenaar overleed in het ziekenhuis aan de gevolgen van de brand.

Schade

Vanochtend zijn de panden geïnspecteerd om de schade te bepalen. Beide panden hebben schade aan het dak. Het dak van het pand waar de brand uitbrak moet volledig worden vernieuwd. Het dak van het andere pand moet gedeeltelijk worden hersteld. In beide panden moeten balken worden vernieuwd. De gevels zijn wel intact gebleven. 
Op dit moment staan de meubels van de bewoners nog in het pand waar de brand uitbrak. Deze spullen moeten eerst worden opgehaald, voordat de herstelwerkzaamheden kunnen beginnen.

Verwachting

De verwachting is dat beide panden aan het eind van dit jaar volledig zijn hersteld. In het pand waar de brand naar oversloeg, was bewoond. "Over vier maanden kunnen in de appartementen aan de achterzijde van het huis weer mensen wonen. De voorkant gaat langer duren", aldus Evert Jan Eggink van NV Bergkwartier, eigenaar van dat pand. 
Het pand waar de brand uitbrak heeft meer schade opgelopen. "Er moet een nieuw dak op. Daar moet een vergunning voor worden aangevraagd. Ook moeten eerst de spullen van de bewoners uit het pand. Daarna kunnen we beginnen met het herstel van de woning. Ik hoop dat aan het eind van dit jaar de steigers weg kunnen worden gehaald", aldus Janleo van de Laar van monumentenzorg in de gemeente Deventer.
De panden zullen er na de restauratie weer net zo uitzien als voor de brand.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.