Sallandse Heuvelrug

Staatsbosbeheer vangt zes korhoenders in Zweden en is op weg terug

Het korhoen
Het korhoen
Het is boswachter Arend Spijker van Staatsbosbeheer gelukt om in Zweden zes korhoenders te vangen: vijf hanen en één hen.
De dieren worden morgen bij aankomst in Nederland onmiddellijk uitgezet op de Sallandse Heuvelrug.

Barre omstandigheden

Vier mensen hebben de korhoenders afgelopen nacht onder barre omstandigheden in de kou en de sneeuw gevangen. Enkele vangers zijn daarbij in het veen gezakt, maar er weer ongeschonden uitgekomen. Ze maakten gebruik van vangnetten.
De dieren zijn inmiddels gemeten en geringd. Alleen een dierenarts moet ze nog voor de invoer in Nederland goedkeuren. 

Overleden kuikens verhongerd

Staatsbosbeheer is naar Zweden gereisd om daar korhoenders te vangen, omdat ze in Nederland bijna zijn uitgestorven. Enkele jaren geleden werden al eens Zweedse korhoenders uitgezet op de Sallandse Heuvelrug. Tot nieuwe aanwas kwam het echter niet.
Naar de reden wordt nog gegist, maar onderzoek heeft uitgewezen dat de overleden kuikens weinig eten in de maag hadden en mogelijk zijn verhongerd.

Te veel stikstof

Ine Nijveld van Staatsbosbeheer legt uit hoe dat komt. "Onderzoek heeft uitgewezen dat er te weinig voedsel voor de jongen is in het gebied. Dit ligt aan het hoge stikstofgehalte in het gebied. De heide lijdt onder het stikstof, waardoor er te weinig insecten leven en de korhoenjongen sterven."
Een paar weken geleden heeft de provincie Overijssel besloten opnieuw korhoenders uit te zetten; ze zouden een toeristische en daarmee economische impuls voor de regio zijn. Daarom zijn er maatregelen getroffen om het stikstofgehalte op de Sallandse Heuvelrug te verlagen. Het korhoen zal door deze maatregelen meer kans maken op overleven.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.