pomphouders

Pomphouders in grensstreek naar de rechter om accijnsverhoging ongedaan te maken

Pomphouders in de grensstreek stappen naar de rechter. Ze willen dat de Nederlandse Staat de accijnsverhoging op diesel en LPG terugdraait of met een compensatieregeling komt.
De accijnzen op diezel en LPG gingen in 2014 met respectievelijk 3 en 7 cent per liter omhoog. Deze verhoging was ook nog eens exclusief btw en automatische jaarlijkse indexatie. Hierdoor werd de brandstof in Nederland duurder dan in buurlanden.
De Stichting Accijnsclaim Pomphouders (SAP), waarin diverse brancheorganisaties zijn verenigd, heeft de effecten van de verhoging het afgelopen jaar nauwkeurig in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat de pomphouders in de grensstreek sinds de verhoging tientallen procenten minder brandstof hebben verkocht.

Bijna 700 banen verloren

De belastingverhoging zorgde volgens de branche voor een verlies van 677 banen en tenminste twaalf faillissementen. "Achttien procent van alle banen bij tankstations in de grensstreek zijn door de accijnsverhoging verdwenen", laat BOVAG-woordvoerder Tom Huyskens weten.

"De Nederlandse Staat had verwacht dat het 280 miljoen euro zou opleveren, maar het heeft slechts 54 miljoen euro opgeleverd."
Ook detailhandelaren lopen flinke inkomsten mis, doordat Nederlanders die over de grens tanken daar direct andere boodschappen doen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.