Opgezwolle

Opgezwolle viert 15-jarig bestaan met heruitgave van al hun muziek

Rico en Sticks op het podium
Rico en Sticks op het podium
Bijna negen jaar nadat ze ermee stopten, brengt de rapformatie Opgezwolle al hun muziek opnieuw uit. Zwollenaren Rico & Sticks vieren daarmee hun vijftienjarige carrière in de Nederlandse hiphop.
Verspreid over het komende jaar worden de albums van de Zwollenaren opnieuw uitgebracht op vinyl. 

Ook overig werk opnieuw uitgegeven

Daarnaast komt er in juni een #Opgezwolletotnu CD Box uit. Daarin zitten naast de drie officiële albums van Opgezwolle ook de overige platen die de mannen uitbrachten in combinatie met andere artiesten. 
Het gaat dan bijvoorbeeld om de Fakkelbrigade (een samenwerking met onder meer Typhoon), Dazzled Sticks (een samenwerking tussen Sticks en Dazzled Kid) en de rapformatie Great Minds. In totaal zitten er vijftien cd's in de box. 

Vijftien jaar Opgezwolle gevierd met tour

Dit hele jaar vieren de mannen al hun 15-jarige samenwerking met de OTN-show: Opgezwolle Tot Nu. Na een uitverkochte show in de Heineken Music Hall, begon een toer door het land waarbij ze optreden met oud en nieuw materiaal. Ook geven bevriende artiesten gastoptredens. 
Als klap op de vuurpijl staan de mannen op 9 december in de Ziggo Dome met die andere Zwollenaar die het zo goed doet in de hiphop: Typhoon. 

Van zolderkamer naar hitlijst

Ricardo McDougal en Junte Uiterwijk begonnen vijftien jaar geleden als Rico en Sticks op een zolderkamertje muziek te maken met producer Delic. In de jaren die volgden brachten ze als de formatie Opgezwolle drie albums uit.
In de nummers gaat het vaak over de stad Zwolle. Zwolse straatnamen, wijken en bekende locaties komen allemaal voorbij en worden door het publiek in heel Nederland meegezongen. 

Vierde plek in Album Top 100

Het blijkt goed te scoren. Het derde album, Eigen Wereld, bereikt zelfs een vierde plek in de Album Top 100.
Het is de hoogste notering voor een Nederlandstalig rap-album ooit. Het album wordt nog altijd gezien als een van de belangrijkste uit de Nederlandstalige hiphop. 

Vertrek Delic betekent einde Opgezwolle

In 2007 maken de mannen bekend dat ze voorlopig stoppen. DJ Delic wil een andere weg in slaan. Rico en Sticks gaan door met het maken van muziek maar doen dat in samenwerking met andere artiesten.
In eerste instantie wordt gecommuniceerd dat het om een tijdelijke stop gaat, maar een reünie met Delic blijft uit. Het derde album Eigen Wereld blijft daarmee de laatste plaat die wordt uitgebracht door Opgezwolle. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.