Gramsbergen

Zwemclub De Lee in Gramsbergen gaat kopje onder

Het einde voor zwemclub De Lee dreigt
Het einde voor zwemclub De Lee dreigt
Na 42 jaar is het gedaan met zwem- en poloclub De Lee uit Gramsbergen. De club heeft te weinig leden.Â
“Ik denk dat het in de basis ligt aan het feit dat er veel meer sportaanbod is in combinatie met ouders die bereid zijn om wat verder te rijden”, noemt voorzitter Mieke van Poll-Lohuis als waarschijnlijke oorzaak van de drastische terugval in het aantal zwemleden tijdens de afgelopen jaren.
De zwemclub trainde in de wintermaanden in Hardenberg en in de zomer was de thuisbasis voor de zwemmer het openluchtbad in Gramsbergen. 

Voor 150 naar 7 leden

In 1974 werd de vereniging opgericht en het was, met name in de jaren tachtig, een toonaangevende club met zo’n 150 zwemmende leden. De laatste periode noteerde de club het aantal van zeven.
De zwemclub dat haar naam dankt aan een riviertje, De Lee, dat langs de plek liep waar nu het zwembad het Hattematbad staat, bestond in de beginjaren niet alleen uit wedstrijdzwemmers maar had ook een pologroep. Hoewel er soms nog wel een potje waterpolo werd gespeeld als afsluiting van de training, was dit geen vast onderdeel meer van de club maar behield wel de naam zwem- en polovereniging De Lee.

Hoogtijdagen beleefde de vereniging tijdens de jaren 80 waarop zij het hoogste aantal leden behaalde.

Ontzettend jammer
“Ontzettend jammer dat de vereniging ophoudt te bestaan, we waren één van de eersten die begonnen met het organiseren van dauwzwemmen, overal kwamen de mensen vandaan. Plezier in het zwemmen stond altijd voorop. Het was altijd feest”, aldus Herma Drenthen, één van de trainsters uit de beginjaren.
De zwemclub maakte zich in 2014 nog sterk voor het behoud van het openluchtzwembad het Hattematbad, dit in het kader van de door de gemeente Hardenberg voorgenomen bezuinigingen. Het zwembad is blijven bestaan, het doek valt voor zwem- en poloclub De Lee. De laatste activiteit vind plaats op zaterdag 21 mei tijdens de clubkampioenschappen, waar verschillende verenigingen uit de regio aan mee doen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.