nieuws

Koningsdag Zwolle: alle informatie op een rijtje

Koningsdag Zwolle
Koningsdag Zwolle
Het is bijna zover: Het Koningspaar bezoekt morgen Zwolle. Maar hoe kun je het beste naar de stad komen en wat is er nog meer te doen in Zwolle? Hier vind je alle informatie op een rijtje.
Naast de tour van de Koninklijke familie door de stad, gebeurt er natuurlijk nog veel meer. Door de hele stad wordt van alles georganiseerd. Zo zijn er kleedjesmarkten, kindermiddagen en treden op verschillende pleinen diverse artiesten op. 

Programma in beeld

Op onderstaand kaartje zie je per locatie het programma. Klik op de sterretjes voor meer informatie, de kroontjes laten het programma zien van het Koningspaar. Zoom de kaart uit om de verschilende locaties te zien.

De stad bezoeken

Het wordt waarschijnlijk erg druk woensdag, de organisatie verwacht tienduizenden bezoekers. Het beste is dan ook om met het openbaar vervoer naar Zwolle te komen. De NS zet langere treinen in.
De binnenstad van Zwolle is op Koningsdag tussen 08.00 en 14.00 uur afgesloten voor alle verkeer. Kom je wel met de auto, parkeer deze dan bij de IJsselhalen. 

Bussen

Ook de bussen mogen de binnenstad niet in woensdag. Een aantal rijdt een alternatieve route, de stadslijnen 1 tot en met 5 zijn de hele dag gratis. 
Fietsen
Ook voor fietsers is de binnenstad afgesloten. De gemeente heeft extra parkeerlocaties gerealiseerd waar toezicht is. De fiets kan geparkeerd worden aan de Van Karnebeekstraat, Kerkbrugje, Burgemeester Drijbersingel, Katwolderplein en de Emmawijk. 

Langs de route

Wil je een glimp opvangen van de Koninklijke familie, dan moet je natuurlijk wel op tijd een plekje zoeken langs de route.
De Nieuwe Havenbrug, een belangrijke toegangsweg vanaf het station naar de binnenstad, is om 06.00 uur al afgesloten. Afhankelijk van waar je wil staan langs de route moet je of via Sassenpoortenbrug of de Kamperpoortenbrug de binnenstad in. 

Oversteekplekken op de route 
Op de route kun je op drie plekken oversteken. Dit kan tot maximaal een kwartier voor het Koninklijk gezelschap langskomt. Bij de Vispoortbrug, de Melkmarkt, tussen de zijstraten Melkmarktstraat en Steenstraat, en bij de Potgietersingel zijn oversteekplekken. 

Rolstoeltoegankelijk

De hele route is goed toegankelijk voor rolstoelen. Aan de Thorbeckegracht, hoek Dijkstraat richting Rodetorenplein, wordt aan de vaarroute een vak ingericht voor rolstoelgebruikers en hun begeleiders. 
Onweer, hagel en kou 
Het weer gooit morgen wel roet in het eten, er is kans op hagel en onweer en het wordt koud. Vind je het te koud om naar Zwolle te komen? Geen zorgen, bij RTV Oost hoef je niets te missen. 

Internet

Morgen kun je helemaal up-to-date blijven via onze site. Daar vind je een liveblog en zo hoef je geen moment te missen van de rondgang van de Koninklijke familie. 

TV

Vanaf 10.00 uur blikken we op TV terug op de aanloop naar Koningsdag en zien we de voorbereidingen die getroffen zijn in Zwolle. Daarna kun je live de tour van het Koningspaar volgen. 
Om 17.00 uur begint Overijssel Vandaag vanuit de Hofvlietvilla, met daarin beelden van de dag. Burgemeester Henk Jan Meijer en andere Overijsselse gasten schuiven aan om terug te blikken en na te genieten van Koningsdag. 

Radio

Ook op de radio hoef je niets te missen van Koningsdag. In Klaarwakker hoor je hoe Zwolle toe heeft geleefd naar de grote dag. Goedemorgen Overijssel gaat een uurtje langer door, verschillende verslaggevers komen aan het woord om je op de hoogte te houden van het hoe en wat tijdens het bezoek. In Afslag Oost is burgemeester Meijer weekgast en praat je bij over Koningsdag. 

Social Media

Volg ons ook op Twitter, Facebook en Instagram
Meer informatie over Koningsdag vind je hier

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.