kamper kogge

Een flinke onderneming: Kamper Kogge onderweg naar Koningsdag in Zwolle

De Kamper Kogge is maandag richting Zwolle gevaren. De trots van Kampen gaat daar Koningsdag bijwonen. Maar de tocht gaat niet zonder slag of stoot: de Kogge is te hoog en kan niet zomaar onder de Zwolse bruggen doorvaren.Â
Met een grote kraan wordt de mast eraf gehaald en nadat de Kogge op haar plek ligt voor Koningsdag er weer opgezet. "In totaal moet de mast er dus 4 keer op en af, dat kost per keer zo'n 250 euro."
"Dat doen we wel vaker en de opdrachtgever, in dit geval de gemeente Zwolle, neemt die kosten voor zijn rekening", vertelt Eefje van Dijk van de Stichting Kamper Kogge. "Het is wel even wat werk ja."

Hulp van andere gemeenten

In totaal kost het een paar duizend euro om de Kogge kant en klaar in Zwolle te krijgen. De gemeente Zwolle heeft natuurlijk wel meer kosten voor deze speciale dag. Daarom heeft de gemeente de hulp ingeroepen van omliggende gemeenten.
"We hebben gemeenten in de directe regio een bijdrage gevraagd in inzet in natura en in de totale kosten van het evenement, waar ook de (promotie van de) regio een belangrijke rol speelt", legt woordvoerder Serge Westerdiep van de gemeente Zwolle uit.

Regionale kracht

"De gevraagde bijdrage bedraagt 10.000 euro voor grotere gemeenten en 5.000 euro voor kleinere gemeenten. Alle gemeenten werken mee aan het evenement, waarin de regionale kracht en samenwerking met name in de parade, het centrale programmaonderdeel, belicht wordt." 
Westerdiep: "Verder heeft Kampen bijvoorbeeld de Kamper Kogge beschikbaar gesteld, die ligt in de Stadsgracht en heeft ook een rol in het feest ná het Koninklijke bezoek."

Symbool voor Hanzesteden

Burgemeester Bort Koelwijn van Kampen hoefde niet lang na te denken over het verzoek van Zwolle. "Niet alleen Zwolle presenteert zich als stad, maar ook de hele regio."
"Wij vonden het dan ook niet meer dan logisch om er voor te zorgen dat de Kamper Kogge, het symbool voor de Hanzesteden, aanwezig kon zijn op Koningsdag. De kosten daarvoor nemen wij voor onze rekening. Wat er overblijft maken wij over aan de gemeente Zwolle."

Zwaaien naar het Koningspaar

Dinsdag kan de Kamper Kogge Zwolle binnenvaren richting de vaste plek. En natuurlijk hopen de crewleden dat ze de Koning en de Koningin aan boord krijgen, al denken ze van niet.
"Het schema is supersterk gepland. Er is geen tijd voor vrees ik", vertelt Eefje van Dijk lachend. "Maar we zullen zeker naar ze zwaaien."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.