nieuws

Brandweer Deventer deuren langs om brandveiligheid binnenstad te verbeteren

Nauwe steegjes, huizen die meerdere keren verbouwd zijn en veel brandbaar materiaal waardoor vuur zich makkelijk kan verspreiden. Historische binnensteden, zoals die van Deventer; ze zijn een nachtmerrie als het gaat om brand.Â
Als er een melding van brand in de binnenstad binnenkomt, staat alles op scherp bij de brandweer. Roel Boerkamp, brandweerman bij de Brandweer IJsselland, weet waar hij rekening mee moet houden: "Die hoogwerker van ons is toch wel een forse vrachtwagen, die kan er net in,  al rijdend. En dan heb je nog de stempelpoten die moeten worden uitgezet, dan heb je toch wel alle ruimte nodig."

Wat zijn de problemen?

De bereikbaarheid is lastig en de watertoevoer opbouwen kost altijd tijd. En het grootste probleem, de panden zijn geen blokkendoos, zoals de gemiddelde nieuwbouwwoning. 
Commandant Arne Poirot van de Brandweer IJsselland: "Er is heel vaak verbouwd, je weet niet hoe het er van binnen uitziet. Er zijn materialen gebruikt die soms ook het blussen van de brand verhinderen, soms zijn er ook doorgangen tussen woningen gemaakt waardoor de brand van de ene woning overslaat naar de andere. Dat maakt het onvoorspelbaar." 

Brand laait opnieuw op

Ook bij de brand op de Brink in maart gebeurde dat. 's Avonds leek de brand onder controle, maar de volgende dag laaide hij opnieuw op in het naastgelegen pand. Bij de brand in het eerste pand kwam een man om het leven en de schade aan beide panden is fors. Het restaureren van de panden is nu, bijna een half jaar later, nog steeds bezig.
Het is niet de eerste keer dat historische panden verwoest worden door brand in de binnenstad van Deventer. Bijna drie jaar geleden brandde meerdere panden in de Grote Overstraat uit. Ook de appartementen van Corrie van Wingerde en van Frans Rentink werden daarbij vernield.
Corrie weet nog hoe het ging: "Er werd gebeld aan de deurbel. Ik moest meteen naar buiten. Eigenlijk was ik vrij relaxed, ik had al vaker buiten gestaan. Er zijn meer branden geweest. Ik dacht: het valt wel mee. Maar het viel dus helemaal niet mee." Haar appartement liep ontzettend veel rook- en waterschade op waardoor bijna alles vernieuwd moest worden.

Alles kwijt door de brand

Het appartement van Frans was onherkenbaar verwoest: "Ik stond in de buitenlucht. Het was een grote puinhoop. En dan realiseer je je dat je alles kwijt bent." Inmiddels is het appartement helemaal weer opgebouwd, alles is nieuw.

Afhankelijk van de buren

Corrie en Frans hadden en hebben alles voor elkaar op het gebied van brandveiligheid, rookmelders en brandblussers op alle verdiepingen: "Toch kan ik alles voor elkaar hebben, maar je weet niet hoe het bij de buren zit." En dat zit Corrie dwars: "Want ik weet niet hoe de brandveiligheid is in de winkels, of in de horeca. Ik weet het niet."
Ook bij de brandweer zien ze dat de inwoners van de binnenstad afhankelijk zijn van elkaar. Daarom wordt vooral fors ingezet op 'brandbewustheid'. Daarbij lopen ze af en toe wel op tegen obstakels: "Wat wel is lastiger is, zijn de kleine pandeigenaren die verhuren. Als ze het brandveiliger willen maken, lopen ze wel eens op tegen hoge kosten. En dan is er spanning tussen een verhuurder en een huurder, hoe kom je daar dan uit?"
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.