nieuws

Crediteurenakkoord FC Twente getekend

Het crediteurenakkoord dat FC Twente moest afsluiten met schuldeisers die miljoenen aan de club hebben geleend, is getekend. Dat meldt de club. Het akkoord moest voor 1 mei zijn getekend om aan de voorwaarden van de licentiecommissie van de KNVB en de gemeente Enschede te voldoen.Â
Het crediteurenakkoord maakt deel uit van stukken die FC Twente uiterlijk zondag 1 mei om 12.00 uur moet aanleveren om de licentie te kunnen behouden. "Toch betekent dit nog niet dat de (financiële) toekomst van FC Twente nu al is veiliggesteld", meldt de club. 

Extra geldbedrag

FC Twente moet eerst haar financiële positie sterk verbeteren.  De gemeente Enschede, die akkoord is gegaan met een garantstelling van 32 miljoen euro, wil eerst die zekerheid hebben, meldt FC Twente. "Mede om die reden is de garantstellingsperiode verlengd tot 31 december 2016. Dit betekent dat FC Twente nog deze week aan een substantieel extra geldbedrag moet komen om zo haar financiële positie te verbeteren.", aldus FC Twente op haar site.  
Hierover zijn intensieve contacten met het Twentse bedrijfsleven. Nog voor het weekend moet duidelijk zijn of het Twentse bedrijfsleven inderdaad de benodigde steun wil bieden. 
Aan één belangrijke voorwaarde van de gemeente is nu in ieder geval voldaan. De gemeente had het opstellen van een crediteurenakkoord als harde voorwaarde gesteld toen de raad akkoord ging met een garantstelling van 32 miljoen euro aan de club. 

Joop Munsterman

Een groot aantal mensen, 15 in totaal, onder wie de oud-voorzitters Joop Munsterman en Aldo van der Laan, maar ook oud-commissarissen Hennie ten Hag en Hein Trebbe, krijgen nog miljoenen van FC Twente. Zij zien af van een deel van die claim zodat FC Twente weer gezond kan worden. 
Eerder dit jaar was er al een crediteurenakkoord gesloten met de schuldeisers van de club, maar dat akkoord verliep op 1 maart omdat FC Twente door onderzoeken naar onder meer de transfer van Dusan Tadic naar Southampton een deadline van de KNVB niet haalde. Dat betekende dat FC Twente weer opnieuw kon beginnen.  

Belastingaanslag

FC Twente is er dan nu toch in geslaagd om een akkoord te bereiken. De schuldeisers moeten meer inleveren dan het geval was was bij het eerste crediteurenakkoord. Dat komt omdat er nog een belastingaanslag volgt vanwege het buiten de boeken houden van een deel van een overeenkomst met de zaakwaarnemer van oud-speler Dusan Tadic. Dat was bij het afsluiten van het eerste crediteurenakkoord niet bekend.
Op 9 mei beslist de licentiecommissie van de KNVB of de club de proflicentie,  die het voorwaardelijke kwijtraakte, weer terugkrijgt. Het crediteurenakkoord dat nu klaar ligt, is belangrijk voor een positieve beoordeling van de licentiecommissie, maar om een akkoord te krijgen vanuit Zeist, is meer nodig. 

Correcte jaarrekening

FC Twente zal ook met een correcte jaarrekening moeten komen.  De club trok de jaarrekening vorige maand in en liet die onwaar verklaren. De club deed dat vanwege de Tadic-transfer. Die had zo'n effect op de jaarrekening dat de club die besloot in te trekken. Binnen FC Twente loopt een eigen onderzoek naar de transfer van Dusan Tadic naar Southampton. De resultaten van dat onderzoek zijn nog niet bekend. 
FC Twente moet ook voor 1 mei alle aanbevelingen uit het rapport Knüppe hebben doorgevoerd. Daarin stond onder meer dat buiten Ton Heerts alle hoofdrolspelers bij FC Twente moesten vertrekken. Dat is gebeurd. De bestuursstructuur van de club diende ook te veranderen. In het nieuwe stichtingsbestuur, dat bestaat uit vijf personen, zitten sinds kort twee leden van ledenvereniging Twente, Verenigt!

Absolute voorwaarde

Het afsluiten van het crediteurenakkoord is een belangrijke stap voor FC Twente. Het wordt gezien als een absolute voorwaarde voor het behouden van de licentie. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren, wordt duidelijk  op 9 mei als de licentiecommissie van de KNVB een besluit neemt.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.