Ronald van de Vate

Het leven van Bert Haanstra ontdekken aan de hand van wandelingen

Dit jaar is er extra veel aandacht filmmaker Bert Haanstra. In mei is het precies 100 jaar geleden dat hij werd geboren in Espelo. En dat wordt op verschillende manieren gevierd.
Haanstra was de eerste filmmaker in Nederland die een Oscar won. Hij won de prijs voor de film Glas. In onze provincie kennen we vooral zijn film Fanfare die werd opgenomen in Giethoorn. Bert Haanstra overleed in 1997, maar nog altijd is er veel belangstelling voor zijn werk. Het is dan ook niet voor niets dat auteur Ronald Vate een speciaal boek over hem schreef. In 'Beleef zijn leven en werk in 9 wandelingen' kun je er wandelend achter komen hoe Haanstra leefde en vooral ook waar. Van de 9 plaatsen, zijn er 4 in Overijssel, namelijk Holten, Goor, Giethoorn en Blokzijl.
Voor Ronald van de Vate komt in dit boek alles samen. Hij is liefhebber van het werk van Haanstra en ook nog eens wandelliefhebber. Jarenlang heeft hij aan het boek gewerkt. Het zijn geen lange wandelingen. "Ik ben zelf geen echte wandelaar, de meeste routes zijn ongeveer tien kilometer, alleen in Amsterdam loop je langer". 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.