Urenco

Kernramp in Tsjernobyl herdacht bij Urenco in Almelo, vandaag is de ramp dertig jaar geleden

Ongeveer dertig mensen trotseerden gisteravond regen, hagel en sneeuw om in Almelo stil te staan bij de kernramp in Tsjernobyl. Bij Urenco, een belangrijke speler in de wereldwijde nucleaire industrie, werd uit protest tegen kerncentrales een wake gehouden.
Het is vandaag precies dertig jaar geleden dat de kernramp zich voltrok in Oekraïne. Bij de hoofdpoort van Urenco werd om 23.23 uur een minuut stilte gehouden. Dat was in Russische tijd, 1.23 uur, precies het moment waarop de ramp zich voltrok.

Grootste kernramp

De explosies ontstonden in 1986 tijdens een veiligheidstest in een reactor. Door een technische of een bedieningsfout werd de reactor midden in de nacht volledig stilgelegd. Om de test toch uit te voeren, werd een aantal fatale beslissingen genomen.
Dat leidde tot twee explosies. Het dak van de reactor werd weggeblazen en doordat grafietblokken in brand vlogen, kwam er een enorme hoeveelheid radioactieve stoffen vrij.
Pas een dag later begon de evacuatie van 135.000 mensen. De Sovjet Unie, waar Oekraïne toen nog deel van uitmaakte, hield de ramp in eerste instantie stil. Uit metingen in Finland en Zweden bleek, een dag later, dat er iets aan de hand was. Pas op 29 april gaven de Sovjet-autoriteiten toe dat er iets was gebeurd.
Ook straling in Nederland
Ook in Nederland werd er een hoger stralingsniveau gemeten. Er werd een graasverbod voor koeien ingesteld, om te voorkomen dat er radioactief jodium in de melk kwam.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.