Rechtbank Almelo

Celstraf voor frauderende zakenman uit Hengelo

Rechtbank in Almelo
Rechtbank in Almelo
Een zakenman uit Hengelo is door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf waarvan 5 maanden voorwaardelijk. De man pleegde in 2010 faillissementsfraude met een aantal bv's.Â
De straf die de rechtbank heeft opgelegd is aanzienlijk hoger dan de strafeis van de officier van justitie twee weken geleden. Die eiste een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden, volgens de rechtbank staat die eis niet in verhouding tot het fraudebedrag van meer dan een half miljoen. Voor zo'n bedrag staat een celstraf van anderhalf jaar, Dat is korter geworden  omdat de zaak lang op zich liet wachten.

Eén euro

De zakenman had een aantal bedrijven die de online merchandising verzorgden voor voetbalclubs als Ajax en Feyenoord maar ook voor koffiebrander Douwe Egbers. In 2009 nam hij samen met een investeerder het failliete bedrijf Van Keulen Bakkerijmachines over voor de symbolische prijs van een euro.
De bedoeling zou zijn geweest om het bedrijf weer overeind te helpen en er werd door de verkoper een half miljoen euro in de onderneming gestopt. Vervolgens werd er weinig met de onderneming gedaan totdat de B.V.'s van de Hengelose zakenman in mei 2010 failliet gingen.

Spoorloos verdwenen

Achteraf bleek dat de half miljoen euro naar de investeerder was gegaan, terwijl een partij bakkerijmachines spoorloos verdween. De administratie van het bedrijf van de Hengelose zakenman ging in vlammen op toen het bedrijfspand van Van Keulen in Nijverdal afbrandde.
Volgens de brandweer was er sprake van brandstichting. Op het adres van het afgebrande pand zaten meer bedrijven. Een van die bedrijven was het failliete The Entertainment Group, een Nederlandse productiemaatschappij waarin bekende Nederlanders als Marco Borsato en Ajax-directeur Rik van den Boog betrokken waren.
De directeur van TEG werd in 2014 door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden waarvan 5 maanden voorwaardelijk wegens fraude.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.