nieuws

Energie opwekken uit mest heeft de toekomst in Overijssel

Energie opwekken uit mest. De ervaringen in Overijssel waren tot nu toe niet geweldig, maar daar komt verandering in, zegt Martine Klaver van het Enschedese bedrijf Host in het radioprogramma Boeren Burgers Buitenlui.
Host begeleidt nu twee mono-vergistingsprojecten. "De bedoeling is om installaties te bouwen op boerenerven, waarbij de de mest van het bedrijf wordt omgezet in gas. We hebben al op heel veel plekken in Europa van deze installaties draaien, alleen in Nederland staat het nog in de kinderschoenen."
Directeur Bas-Jan Blom van het Energiefonds Overijssel is er erg enthousiast over. "We hebben het afgelopen jaar veel geld geïnvesteerd in zonne-energie, maar daar gaan we het alleen niet mee redden. Er zijn juist in Overijssel veel kansen op het gebied van mono-vergisting. Ik verwacht dan ook dat het Energiefonds het komende jaar een aantal projecten zal financieren."
Martine Klaver beaamt dat. "Er is in Overijssel heel veel mest beschikbaar en dus ook een heleboel energie. De provincie heeft een ambitieuze doelstelling: 20 procent nieuwe energie in 2023. Dan is het juist belangrijk dat ondernemers op grote schaal met biomassa aan de slag gaan."

Wiebelig beleid

Klaver maakt zich wel zorgen over de huidige regelingen in Nederland. "Het ene jaar zet de overheid in op windenergie en het andere jaar op biomassa. Het beleid gaat alle kanten op en dat is voor ondernemers erg lastig. In het buitenland heeft men veel stabieler beleid en je ziet dan ook dat veel projecten makkelijk van de grond komen. Daarnaast hebben we in Nederland veel ingewikkelde procedures die de boel ook vertragen."
Directeur Blom van het Energiefonds Overijssel herkent het beeld en vindt ook dat de overheid het voor ondernemers makkelijker moet maken om te investeren in nieuwe energie. "Gelukkig is er dan nog wel een Energiefonds, omdat de financiering van projecten ook vaak een probleem is. Waar banken projecten weigeren, daar zien wij vaak nog wel mogelijkheden."

111 miljoen euro

Het Energiefonds investeerde het afgelopen jaar 111 miljoen euro in projecten en dat leverde een energiebesparing op dat staat voor het verbruik van 22 duizend huishoudens. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.