Enschede

Schietpartij in Enschede was geplande afrekening in drugswereld

Schietpartij Enschede was afrekening in drugswereld
Schietpartij Enschede was afrekening in drugswereld © iStock
De schietpartij op de Beekstraat in Enschede, in september vorig jaar, was een geplande afrekening in de drugswereld. Dat bleek vanmiddag tijdens de behandeling van de strafzaak voor de rechtbank in Almelo. Tegen de verdachte schutter, een man zonder vaste woon- of verblijfplaats, is acht jaar gevangenisstraf geëist.
Tegen een medeverdachte uit Schiedam is vier jaar werd geëist, een medeverdachte uit Enschede moet volgens het OM een voorwaardelijke celstraf van drie maanden krijgen.
Volgens de officier van justitie was een groep Rotterdamse drugsdealers, die vanuit een flat aan de Fazantstraat in Enschede drugs dealde, een aantal Duitsers geld schuldig. Dat geld kwam niet en men was het zat dat er steeds om gezeurd werd. Daarom werden de Duitsers naar Enschede gelokt.

Knieschot als boodschap

Het was de bedoeling om het slachtoffer in zijn knie te schieten. "Een duidelijke boodschap dat het geld echt niet betaald zou worden", aldus de officier van justitie. In plaats daarvan werd het 24-jarige slachtoffer van dichtbij neergeschoten met een afgezaagd jachtgeweer dat verstopt was in een gitaarkoffer. Hij werd door meer dan 100 kogeltjes geraakt en raakte zwaar gewond. Zonder direct medisch ingrijpen was hij overleden.
De politie hield Uiteindelijk drie verdachten aan. Een 21-jarige man zou de schutter zijn, terwijl een 25-jarige Schiedammer de opdrachtgever zou zijn. Ook werd ook een 42-jarige muzikant uit Enschede aangehouden, hij zou het wapen hebben geleverd.

Foto met wapen op Facebook

Dat wapen werd kort na de aanslag in een tuin gevonden. Sporen op de gitaarkoffer en een foto op Facebook, waarop hij het wapen in zijn handen had, leidden de politie naar de 42-jarige man. Die ontkende vandaag dat hij het wapen had geleverd.
Ook de verdachte schutter ontkent. De man zegt dat hij op de dag van de schietpartij in Rotterdam was. Wat hij daar deed wil hij niet zeggen en er is geen getuige die hem daar heeft gezien. Volgens het Openbaar Ministerie hebben het slachtoffer en een aantal vrienden de man herkend als de schutter. Daarnaast straalde zijn telefoon rond het moment van de schietpartij een telefoonmast in de buurt aan.
Ook de 25-jarige opdrachtgever was bij de schietpartij: hij werd door getuigen herkend. De man verscheen niet op de zitting in Almelo. Volgens zijn advocaat heeft de man niets te maken met de zaak. De officier van justitie verwijt de man dat hij de schutter toeriep "in de knie te schieten", een poging om zwaar lichamelijk letsel toe te brengen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.