Eddy van Hijum

Provincie Overijssel steekt 19,5 miljoen euro in innovatiefonds

De provincie Overijssel steekt 19,5 miljoen euro in het Innovatiefonds Overijssel. Dat fonds investeert in regionale mkb-bedrijven die op zoek zijn naar geld om uit te kunnen breiden.
Het fonds is vandaag geopend en volgens Van Hijum broodnodig omdat mkb-bedrijven nog steeds moeite hebben om geld los te krijgen van banken en durfkapitalisten.
Eerder investeerde de provincie ook al miljoenen in het innovatiefonds voor vernieuwende bedrijven in Overijssel. Over 2013 en 2014 ging het om een bedrag van 17,5 miljoen euro.

Innovatieve bedrijven

De 19,5 miljoen die nu is geïnvesteerd kan door het fonds gebruikt worden om te participeren in bedrijven in ruil voor aandelen. Eerder werden er vanuit het fonds alleen leningen verstrekt. Voor het fonds komen alleen innovatieve bedrijven in aanmerking.
Doel van de investering in het fonds is het creëren van nieuwe banen in Overijssel. 

Risicomijdend investeren

Er zijn geen harde afspraken over hoeveel geld er uiteindelijk weer terug moet komen, zegt Nadine Elfrink, manager bij PPM Oost, e investeringstak van ontwikkelingsmaatschappij Oost NV, tegen FD. "In de praktijk is het niet realistisch dat 100 procent terugkomt. De vraag is ook of je dat moet willen want dan ga je risicomijdend investeren."
De provincie kiest bewust voor een fonds voor innovatieve bedrijven. "Dat betekent dat we in de vroege fase van bedrijven met een hoog risico investeren. Niet al deze bedrijven kunnen een succes worden. We moeten het als fonds hebben van de enkeling die wel heel groot en succesvol wordt", aldus Elfrink.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.