SP

Leegstand kantoorpanden in Zwolle groter dan eerder gemeld; SP wil duidelijkheid

Provinciehuis in Zwolle
Provinciehuis in Zwolle
De SP in Zwolle wil duidelijkheid van het college van Burgemeester en Wethouders over cijfers wat de leegstand in de stad betreft. De cijfers die de gemeente eerder naar buiten bracht komen niet overeen met cijfers van de provincie.
Aanleiding voor de vragen is de lancering van de leegstandsmonitor van de provincie Overijssel. De cijfers over leegstand in Zwolle in dat rapport zouden afwijken van cijfers die de gemeente zelf gepubliceerd heeft.

Een verdubbeling

In het jaarverslag 2014 van de gemeente staat dat Zwolle ongeveer 123.000 vierkante meter aan leegstaand kantoorvlakte had; 16,2% van het totaal aantal kantoorpanden. Volgens de monitor van de provincie ligt dat aantal echter rond de 248.000 vierkante meter. Bijna een verdubbeling.
"Dat verbaast mij wel", zegt Frank Futselaar van de SP Zwolle. "De cijfers van de gemeente zaten nog rond het landelijk gemiddeld. Maar het de cijfers van deze monitor zou Zwolle het hoogste percentage kantoorleegstand van Overijssel hebben."

Verschillende rekenmethoden

Futselaar vraagt zich af of provincie en gemeente op verschillende manieren rekenen: "Er zijn bijvoorbeeld kantoren die wel verhuurd worden, maar niet gebruikt worden. Telt de provincie die panden ook mee?"

Onderwijspanden

Daarnaast wil de SP helderheid over het groot aantal leegstaande onderwijslocaties. Dat aantal zou liggen op 26 procent: "Dat is voor ons nieuw", zegt Futselaar. "Wij hadden niet het idee dat zoveel onderwijspanden leeg zouden staan. Ook hier zouden wij graag meer duidelijkheid van het college over hebben."
Op de website van de Provincie Overijssel is de Leegstandsmonitor te vinden: http://www.overijssel.nl/over-overijssel/cijfers-kaarten/economie/leegstandsmonitor-0/ 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.