Nieuws

Gedoogbeleid coffeeshop Kampen leidt niet tot minder drugsgebruikers

Stockfoto
Stockfoto
Het vijf jaar gedogen van een coffeeshop in Kampen heeft niet geleid tot een afname van het aantal drugsgebruikers. Burgemeester Koelewijn blijft wel achter het huidige gedoogbeleid staan, bleek vandaag bij de evaluatie van coffeeshop 't Keldertje in Kampen.Â
In 2011 begon Kampen met een vijf jaar durende proef waarbij coffeeshop 't Keldertje gedoogd wordt. In de jaren daarvoor bestond de coffeeshop ook al, maar zat de zaak twintig jaar lang illegaal in de binnenstad. 
Met het nieuwe gedoogbeleid werd als regel ingesteld dat gebruikers zich moeten laten registreren. Vervolgens kunnen ze dan met een pasje softdrugs kopen. Ook verhuisde de coffeeshop naar een andere locatie. 

Stijging gebruikers uit de polder

In het eerste jaar van het gedoogbeleid had de shop 703 geregistreerde gebruikers uit de gemeente Kampen. Eind vorig jaar waren dat er 708.
Opvallend is echter de stijging van kopers uit de polder. Dat waren er in 2011 nog 533, maar afgelopen jaar steeg dit naar 1223 kopers.

Koelewijn blijft achter gedogen staan

Kampen wilde met het gedoogbeleid onder meer dat het aantal drugsgebruikers zou afnemen, wat nu dus niet blijkt te zijn bereikt. Burgemeester Koelewijn blijft desondanks achter het gedoogbeleid staan.
Hij is bang dat gebruikers hun waar van de straat gaan halen als de coffeeshop dicht gaat. "Dat is mijn grootste angst want daar is geen controle op", stelt Koelewijn.

Gemeenteraad beslist

Nu de termijn van vijf jaar afloopt, moet de gemeenteraad een beslissing nemen over de toekomst van het gedoogbeleid. Dat zal later dit jaar gebeuren. 

De gemeente wil ondertussen laten onderzoeken of het mogelijk is verplicht te stellen dat de drugs voortaan alleen nog aan inwoners van de gemeente Kampen verkocht mag worden. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.