Koningsdag Zwolle

Koning: 'Zwolle zonder dolle, het is een einde stad. Jullie hebben het fantastisch gedaan. Bedankt!'

"Zwolle zonder dolle, het is een einde stad!", met die woorden nam Koning Willem-Alexander vanmiddag afscheid van Zwolle. Na een bezoek van twee uur is de koninklijke familie net weer vertrokken.
"Heel veel dank. Jullie hebben laten zien hoe je samenwerkt in een regio en hoe je de kracht, de win-win-situatie van een ontzettend mooie regio benut", zei de Koning.
"De warmte die jullie uitstralen heeft deze dag, ondanks alle voorspellingen, tot een warmste Koningsdag ooit gemaakt. Heel veel dank daarvoor! Jullie hebben het fantastisch gedaan."
Daarna werd door het publiek het volkslied gezongen.

Burgemeester is trots

Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle zei trots te zijn op zijn stad en inwoners.
"We hebben laten zien dat we een goede, sterke stad zijn. Alle Zwollenaren zijn ambassadeur van deze stad en we hebben er met zijn allen een prachtige dag van gemaakt."

Vol programma

De Koning was vandaag samen met Koningin Maxima en hun dochters Amalia, Alexia en Ariane in Zwolle om zijn verjaardag te vieren. Dat bracht 60.000 tot 80.000 mensen naar de binnenstad.
Het gezelschap kwam vanochtend precies om elf uur aan in de hoofdstad van de provincie. Daar werd het welkom geheten door honderden toeschouwers, maar natuurlijk ook door Ank Bijleveld, commissaris van de Koning in Overijssel, en burgemeester Meijer van Zwolle.
Vervolgens liep de Koning met zijn familie een route door de binnenstad. Onderweg waren er onder andere muziekoptredens, een parade en sportactiviteiten. Natuurlijk nam het koninklijk gezelschap uitgebreid de tijd om zoveel mogelijk mensen de hand te schudden.

Typhoon verbindt

Na een rondvaart op de Barones, sloten de Oranjes aan bij het slotconcert van Typhoon op het overvolle Broerenkerkplein. Typhoon liet daar nog eens zien waarom hij een uithangbord van de stad is. 
Hij kreeg met zijn muziek niet alleen het publiek, maar ook het hele koningshuis in beweging. De rapper/zanger kreeg het zelfs voor elkaar om het koningshuis en de mensen letterlijk met elkaar te verbinden.
In een lang lint van publiek en leden van het koningshuis werd er, met de handen op elkaars schouder, gedanst en gesprongen.

Ook burgemeester Henk Jan Meijer liet weten trots te zijn op zijn stad en de regio. "We hebben onze talenten verbonden en laten zien dat je beter kunt presteren door samenwerking."
Nadat het Koningshuis afscheid nam van Zwolle, werd er nog even geluncht en nagepraat op het provinciehuis.

Alle berichten en video's

Bekijk alle nieuwsartikelen en video's op onze speciale Koningsdagpagina.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.