fietsendiefstal

Kans dat je fiets gestolen wordt het grootst in Enschede

Een bekende frustratie in voornamelijk steden: je fiets is (weer eens) gestolen. In Overijssel kwam dat vorig jaar het vaakst voor in de gemeente Enschede, blijkt uit cijfers van van de Stichting Aanpak Voertuigcriminalieit (stAVc). In Enschede werd, op Groningen en Delft na, het vaakst aangifte wordt gedaan. Per 1000 inwoners werd bijna 14 keer aangifte gedaan van fietsendiefstal.
De scheiding tussen stedelijke gemeenten en landelijke gemeenten is vrij duidelijk te zien in onze provincie. Enschede, Zwolle, Almelo, Hengelo en Deventer vormen de provinciale top-5, Deventer als vijfde met 8,2 aangiftes per 1000 inwoners. Daarna neemt het aantal aangiftes heel snel af, met Dalfsen, Staphorst en Hellendoorn die de lijst afsluiten. Daar werden iets meer dan 1,5 aangiftes per 1000 inwoners gedaan.
Landelijk is het aantal aangiftes afgenomen in vergelijking met 2014, van bijna 114.000 naar ruim 106.000 aangiftes. In Groningen is de kans dat je fiets gestolen wordt het grootst, die gemeente staat als sinds 2010 bovenaan de ranglijst. 
Overigens is het daadwerkelijke aantal gestolen fietsen waarschijnlijk veel hoger: volgens StAVc wordt van slechts 30 procent van de fietsendiefstallen aangifte gedaan.
Een overzicht van het aantal aangiften per Overijsselse gemeente

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.