jeugdzorg

'Jeugdzorginstelling Intermetzo met vestigingen in Almelo en Deventer dreigt failliet te gaan'

Jeugdzorginstelling Intermetzo met vestigingen in Deventer en Almelo dreigt failliet te gaan. Dat schrijft dagblad NRC. Een woordvoerder van Intermetzo wil het bericht 'bevestigen noch ontkennen'.
Bij Intermetzo werken landelijk ongeveer 2300 medewerkers. Ze bieden specialistische zorg aan 4500 kinderen. Vaak zijn dat kinderen met een veelvoud aan problemen. Als Intermetzo failliet gaat verliezen zij hun vaste behandelaars en zullen ze elders ondergebracht moeten worden. 

'Gemeenten de boosdoener'

De instelling dreigt om te vallen door grote betalingsachterstanden. Gemeenten zouden Intermetzo nog miljoenen moeten betalen. Vorig jaar is de jeugdzorg een taak van gemeenten geworden. Sindsdien hebben veel jeugdzorginstellingen betalingsachterstanden. 
Met elke gemeente hebben de instellingen een eigen contract en elke gemeente gebruikt voor de behandelingen eigen productcodes. Van die codes zijn er duizenden in omloop. Staat op een factuur niet de juiste code, dan wordt er niet betaald. De administratieve afhandeling is zoveel gedoe, dat de jeugdzorginstellingen extra administratief personeel in dienst moeten nemen. 

Geen eigen vermogen

Omdat de gemeenten niet op tijd betalen, moeten de jeugdzorginstellingen noodgedwongen salarissen en de huur van gebouwen voorschieten. Maar er is nauwelijks eigen vermogen. Omdat ze gesubsidieerd werden door de provincie mochten ze dat niet opbouwen.
Intermetzo is volgens NRC in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid om een bankroet te voorkomen. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.