beperking

'Unieke zorgvakanties Overijssel' van start in Vechtdal

Gewoon op vakantie op de camping, met je eigen gezin of vrienden, ook als je een beperking hebt. Dat kan vanaf nu op drie campings in het Vechtdal, in aangepaste chalets. De campings vinden dat iedereen recht heeft op een betaalbare vakantie.
De campings de Kleine Belties en de Klimberg in Hardenberg en Bergzicht in Ommen hebben samen het concept "unieke zorgvakanties Overijssel" opgezet. Het zijn alle drie kleinschalige christelijke familiecampings in het Vechtdal met veel vaste gasten. De campinghouders kregen steeds vaker de vraag of er ook aangepaste huisjes of caravans te huur zijn.
Voor het plaatsen en onderhoud van de chalets werd ook ondernemer Hutten uit Ommen erbij betrokken. Mede dankzij subsidie van de provincie Overijssel konden op de drie campings zorgchalets worden neergezet. De zorgchalets zijn vrijdag feestelijk geopend.

Zelfstandig en betaalbaar

Het aanbod van georganiseerde vakanties voor mensen met een beperking is groot. Maar veel mensen willen liever gewoon met hun eigen partner of familie op vakantie en niet met een groep. Ook veel ouderen zijn gewend zelfstandig op reis te gaan, en willen dat blijven doen, ook als ze extra zorg nodig hebben.
Er zijn wel veel aangepaste vakantiehuizen te huur, maar die zijn vaak ingericht voor een grote groep. Ook de prijs van aangepaste huizen ligt vaak hoger dan het gemiddelde. De campings hebben samen afgesproken dat de zorgchalets niet duurder zijn dan gewone campingchalets. Iedereen moet van een vakantie op de camping kunnen genieten, met of zonder beperking.

Samen op vakantie

Naast elk zorgchalet staat op de parken ook een ander chalet. Hierdoor is het mogelijk dat grote gezinnen van wie één van de leden zorgbehoevend is ook samen op vakantie kunnen.  Ook kan er zo eventueel een mantelzorger mee, met behoud van privacy.
De chalets kunnen ook apart worden verhuurd. De vraag naar de chalets is groot, ze zijn al bijna volgeboekt. Vooral de mogelijkheid om op een gewone camping te kunnen staan spreekt veel gezinnen maar ook ouderen aan.

Extra zorg mogelijk

De zorgchalets zijn standaard voorzien van een hoog-laag bed en ruime badkamer met aangepast sanitair. Als er ook een tillift of verrijdbaar bed nodig is dan kan daar in overleg voor gezorgd worden. Ook is het mogelijk om een thuiszorgmedewerker of andere zorgverlener in de chalets te laten komen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.