cultuur

De borduurwerkjes van Rob Scholte

Rob Scholte borduurwerkjes
Rob Scholte borduurwerkjes
In OverUIT de Kunst ontmoet Inga Tjapkes kunstenaar Rob Scholte. Een held van velen, een rebel in de jaren 80 en 90, de kunstenaar die het copyright tartte. Spraakmakend in vele opzichten. Helemaal toen een bom onder zijn auto in ’94 zijn beide benen wegnam. Die bomaanslag hakte er bij iedereen in.Â
Begin 2000 besloot Rob Scholte een mediastilte in te lassen. Hij had genoeg van alle vragen en wilde tijd voor zichzelf, zijn gezin en zijn werk. Weer vrij experimenteren, zonder pottenkijkers. 
En dit is er dan weer zo een van Rob Scholte: de Embroidery Show in De Fundatie in Zwolle. Borduurwerkjes! Wat moet je daar nou mee? Rob blijkt uit liefde voor een werkje er ooit een van dichtbij bekeken te hebben, nadat hij het voor een habbekrats kocht en realiseerde zich wat het eigenlijk inhield. Welk verhaal er letterlijk achter een borduurwerkje zit. En Ralph Keuning van De Fundatie is altijd in voor anders dan andere tentoonstellingen en kent de magie van het vinden van een grote gemene deler. Of: anders gezegd, Ralph Keuning weet met dit werk, deze door Rob zorgvuldig samengestelde expositie, weer een groot publiek te raken. 'Rob Scholte speelt met copyright', zegt Keuning. Het is een mooi kunstspel.
OverUIT de Kunst zie je zondag op TV Oost om 11.35 uur. Herhalingen om 12.35, 14.35, 16.40, en elk uur vanaf 17.20 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.