vluchtelingen

Gemeenten krijgen ruim 700 miljoen extra voor integratie vluchtelingen

Archieffoto
Archieffoto
Gemeenten krijgen ruim zevenhonderd miljoen euro erbij om asielzoekers die hier mogen blijven, beter en sneller in de samenleving te laten opgaan.
Dat geld is hard nodig, zegt wethouder Jan Jaap Kolkman uit Deventer tegen de NOS. Want de nieuwkomers kunnen niet meteen aan het werk, ze moeten eerst bijvoorbeeld een taalcursus volgen en hun weg zien te vinden op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Deventer kan het geld goed gebruiken

Om wel in hun levensonderhoud te kunnen voorzien, krijgen ze een bijstandsuitkering. Voor Deventer lopen de kosten daardoor flink op, rekent Kolkman voor aan de NOS. 
"Zo’n uitkering kost ons 14.000 euro per huishouden. In Deventer hebben we zo'n 3000 bijstandsgerechtigden." Dat kost de Hanzestad 42 miljoen euro op jaarbasis. "Als we er nog 200 of 300 asielzoekers bij krijgen, betekent dat miljoenen extra."

Niet ten koste van bestaande voorzieningen

De vijfhonderd miljoen extra, die het kabinet vandaag heeft toegezegd aan de gemeenten, moet ervoor zorgen dat de opvang van vluchtelingen niet ten koste gaat van bestaande voorzieningen in gemeenten, voor bijvoorbeeld reguliere werkzoekenden of anderen in een kwetsbare positie.
Het is de bedoeling dat met het geld de komende twee jaar 43.000 asielzoekers per jaar kunnen integreren. Het geld gaat alleen naar gemeenten die ook daadwerkelijk asielzoekers huisvesten.
Het kabinet had al 200 miljoen euro uitgetrokken voor taal- en schakelklassen en voor integratieprojecten. Daar komt nu 500 miljoen bij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.