Nieuws

Slachtoffer tasjesroof Enschede brak beide schouders, Openbaar Ministerie eist celstraf

Rechtbank in Almelo
Rechtbank in Almelo
Een celstraf van anderhalf jaar waarvan een half jaar voorwaardelijk en ruim 15.000 euro schadevergoeding. Dat is de eis van de officier van justitie tegen een 19-jarige man uit Enschede. De man zou op 23 oktober vorig jaar op de Kuipersdijk in Enschede een 78-jarige vrouw van haar tas beroofd hebben. De vrouw kwam daarbij ten val en brak beide schouders.
De 19-jarige werd kort daarna in de buurt van de Kuipersdijk aangehouden. Hij is volgens de officier van justitie "voor 100 procent zeker de dader", niet alleen werd zijn portemonnee met identiteitspapieren vlakbij het slachtoffer op straat gevonden, getuigen die het 78-jarige slachtoffer en haar belager kort voor de roof op straat passeerden hebben hem voor 100 procent herkend.
Voor het slachtoffer zijn de gevolgen van de straatroof groot. De breuken in beide schouders zijn zo gecompliceerd dat ze binnenkort voor de derde keer geopereerd moet worden. Artsen die haar behandelen hadden nog nooit eerder zo'n ernstige breuk in beide schouders meegemaakt.

Gefixeerde armen

Na de eerste operatie lag de vrouw zes weken met gefixeerde armen in het ziekenhuis, een traumatische ervaring aldus een vertegenwoordigster van slachtofferhulp. Het slachtoffer had in die tijd hulp bij alles nodig, zelfs als ze jeuk had aan haar neus moest ze hulp vragen. De vrouw heeft nog steeds veel zorg nodig en het is de vraag of ze ooit nog weer zelfstandig kan wonen.
De 19-jarige ontkent in alle toonaarden. Hij zei bij de politie dat hij in de buurt was omdat hij daar woont. Die 23e oktober was hij op straat omdat hij zijn portemonnee en sleutels zocht, die was hij verloren. Bij de psycholoog zou de man hebben opgeschept dat hij al heel vaak strafbare feiten had gepleegd, maar altijd uit handen van de politie wist te blijven, maar volgens de man is dat 'bullshit'.
Het rapport van de gedragsdeskundige, die constateerde dat de 19-jarige niet alleen autistisch en zwakbegaafd is, maar ook anti-sociale trekken vertoont, is volgens de 19-jarige "maar voor  twee procent waar, de rest is gelogen".

Nooit excuses gemaakt

Volgens de officier van justitie ontkent de 19-jarige tegen beter weten in. Ze verweet hem dat hij nooit excuses maakte en zelfs zat te lachen tijdens het voorlezen van de slachtofferverklaring. "Het duurde lang" zei de 19-jarige toen hij daarmee geconfronteerd werd. "De slachtofferverklaring had wel een uur mogen duren. Het had meneer gesierd als hij er aandacht voor had gehad", reageerde de officier van justitie daarop.
De advocate van de verdachte Enschedeër gaf aan dat haar cliënt van mening is dat hij onschuldig is en moet worden vrijgesproken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.