Deventer

Deventer gaat bed, bad en brood bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers

De gemeente Deventer biedt 'Bed, bad en brood' aan tien uitgeprocedeerde asielzoekers die niet terug kunnen naar hun land van herkomst.
Het gaat om een vaste slaapplek met sanitaire voorzieningen, kookgelegenheid en een sobere vorm van dagbesteding. Afgelopen maanden is gezocht naar een locatie en het pand aan de Assenstraat 12 vindt de gemeente hiervoor geschikt.
Volgens wethouder Jan Jaap Kolkman is de buurt enthousiast over de komst van de asielzoekers. "Het gaat op z'n Deventers, niemand hoeft hier onder de brug te slapen. Op de informatieavond waren de bewoners allemaal enthousiast over het idee. In juli trekken de asielzoekers in het pand en dan zullen ze worden welkom geheten met een buurt barbecue."

Toch tegenstander

Maar toch lijken niet alle buurtbewoners enthousiast. Volgens een buurvrouw is er veel weerstand. "Het is toch zonde van zo'n mooi straatje. Laat ze ze ergens anders neerzetten. De buurvrouw is ook bang voor haar veiligheid."
Een andere buurvrouw reageert milder. "Er zit hier al van alles, drank- en drugsverslaafden, dan kan dit er ook nog wel bij toch? Ik denk dat kleinschalige opvang prima is. Ik maak me geen zorgen."

Rijksbijdrage

Het rijk heeft eenmalig ongeveer 150.000 euro beschikbaar gesteld voor de opvang. Daar moeten de verbouwingskosten van betaald worden. Ook krijgen de uitgeprocedeerde asielzoekers elke week 50 euro zakgeld van de gemeente. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) praat nog met het Rijk over een definitieve regeling voor bed, bad en brood.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.