Zwolle

Scania bestaat 125 jaar, colonne van historische vrachtauto's rijdt door Zwolle

Een colonne van historische Scania-vrachtauto's rijdt deze ochtend op de parallelweg van de A28 net buiten Zwolle. Dat ter ere van het 125-jarig bestaan van het Zweedse bedrijf.
Vanochtend verzamelden liefhebbers en chauffeurs zich bij De Lichtmis, een buurtschap aan de A28 net buiten Zwolle. Het begon bij Scania niet meteen met het bouwen van vrachtauto's, vertelt een van de Scania-liefhebbers Rijk Wibbelink: "Scania maakte vroeger fietsen en zijn daarna overgestapt naar de bouw van treinwagons. Van daaruit zijn ze begonnen met het bouwen van vrachtauto's, wat ze nu inmiddels al 125 jaar succesvol."

Zelf organiseren

Onnie Vogelsang uit Enschede is ook liefhebber en werd zelf benaderd door het Zweedse bedrijf: "Omdat wij al jaren evenementen organiseren met Scania-voertuigen, zijn wij benaderd door hen om ter ere van het 125-jarig bestaan een stoet van voertuigen te organiseren."

Tientallen voertuigen

Vogelsang: "We werden gevraagd om 60 à 70 voertuigen bij elkaar te krijgen. Wij vertelden hen dat wij wel 125 Scania-voertuigen bij elkaar zouden krijgen."
Dat is gelukt. Sterker nog: om kwart voor negen vanochtend stonden er al 140 voertuigen bij buurtschap De Lichtmis. "Daar komen nog enkele voertuigen bij", vertelt Wibbelink. "We rijden naar het pand van Scania aan de Kleefstraat in Zwolle om daar acte de présence te geven." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.