Arriën

Terug naar Kamp Ariën met oud bewoner

Tegenwoordig is er niets meer te zien van het voormalige werkkamp in Arriën. Toch hebben 96 Joodse mannen hier bijna een jaar gezeten voordat ze, via Kamp Westerbork, afgevoerd werden naar de vernietigingskampen.
De in Arriën geboren en getogen Luuk Vogelzang heeft na de oorlog in het kamp gewoond met zijn ouders. Vanwege de woningnood die er was, werden gezinnen in het kamp ondergebracht. Vogelzang beschouwd deze tijd als een van de mooiste uit zijn jeugd. "De vrijheid en ruimte om te spelen was groot", vertelt de oud bewoner van kamp Arriën. "Het was voor de kinderen een paradijs."

Onderzoek

Op latere leeftijd heeft Vogelzang onderzoek gedaan naar de geschiedenis van het kamp. Voor de Rijksdienst voor de Werkverruiming, kortweg de werkverschaffing, werd het kamp in 1940 gebouwd. Werkloze mannen uit het westen van Nederland werden er voor een korte periode heen gestuurd om zich nuttig te maken. De Duitse bezetter vorderde het kamp in 1942, waarna er van januari 1942 tot de nacht van 2 op 3 oktober 1942 96 Joodse mannen in het kamp hebben gezeten. Na de oorlog woonde de in Arriën geboren Luuk Vogelzang er zo'n 10 jaar met zijn familie, omdat er een grote woningnood was na de oorlog.
Meer zien van Mooi Overijssel? Kijk op www.mooioverijssel.nl of volg ons op Facebook, Twitter en Instagram!
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.