Joodse begraafplaatsen

Emotie overheerst bij het opknappen van de Joodse graven in Zwolle

Ruim 400 Joodse graven in Zwolle worden vandaag en morgen schoongespoten en opnieuw beschilderd door tientallen vrijwilligers van de stichting Boete en Verzoening. Vanuit de christelijke overtuiging willen ze graag wat terugdoen voor de Joodse gemeenschap.Â
De Joodse gemeenschap in Zwolle heeft zelf niet de mogelijkheid om de graven op het grafveld aan de Kuyerhuislaan te restaureren. De gemeenschap kent nog maar veertig leden en de gemiddelde leeftijd ligt rond de tachtig jaar. "Opknapwerk is op die leeftijd geen optie meer", stelt Benno Ketelaar, voorzitter van de Zwolse Joodse gemeenschap. "Ik mag in mijn handen knijpen dat al deze mensen hier aan het werk zijn."

Dankbaar werk

De één zit geconcentreerd op een campingstoel, de ander ligt op zijn buik te verven. Er wordt gestempeld en gebeiteld, een precies werkje want er mag geen verf buiten de letters op de grafsteen komen.
Voor veel vrijwilligers heeft het werk een emotionele lading. Zeker in deze week van herdenkingen rond de Tweede Wereld Oorlog. "We kunnen op deze manier iets terugdoen voor het leed wat de Joodse bevolking toen is aangedaan", zo vindt één van de vrijwilligers. 
Wanneer de werkzaamheden in Zwolle af zijn, gaat de stichting Boete en Verzoening deze zomer verder op Joodse begraafplaatsen in Oldenzaal, Rijssen en Hardenberg. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.