diepenheim

André Manuel reageert op #geen4meivoormij: "Wie is hier nu de ware hypocriet?"

Christa Noëlla en André Manuel
Christa Noëlla en André Manuel
Cabaretier André Manuel uit Diepenheim wil met een bericht op Facebook een tegengeluid laten horen aan de Leiderdorpse Christa, zij gaf op Facebook aan 4 mei niet meer te gaan herdenken. Haar bericht werd erg veel gedeeld.
Christa schreef vorige week: "Ik heb altijd uit respect meegedaan aan de Dodenherdenking op 4 mei. Dit jaar heb ik besloten om er niet meer aan mee te doen."

Hypocriete samenleving

Volgens Christa heeft de Dodenherdenking zijn waarde verloren door de hypocrisie van de samenleving. Voor haar heeft 4 mei geen zin wanneer het opkomende fascisme en moslimhaat in Nederland gewoon zijn gang kan gaan. "Daarnaast vind ik dat de geschiedenis van mijn voorouders ook herdacht moet worden."
Het bericht is inmiddels meer dan 4000 keer gedeeld en leverde wisselende reacties op. Het leverde op Twitter een strijd op tussen de hashtags #geen4meivoormij en #wel4meivoormij. 

Reactie André Manuel

De cabaretier zag de foto van Christa voorbijkomen, en deelde gisteravond daar zijn mening over. Hij erkent dat de Dodenherdenking hypocriet is, maar hij vraagt haar ons de herdenking te gunnen. 
Hij schrijft verder: "En wij begrijpen dat er ook vandaag de dag een heleboel onschuldige slachtoffers vallen in smerige oorlogen. En dat is hartverscheurend." 

"Wie is hier nu de ware hypocriet?"

Christa vraagt zich in haar betoog ook af waarom er een Nationale Dodenherdenking is, terwijl Nederland nog meewerkt aan het bombarderen van Syrië. 

André stelt daartegenover dat het overgrote deel van de vermoorde moslims wordt vermoord door andere moslims: "Ik zal het voorzichtig proberen te brengen. Wie is hier nu de ware hypocriet?"

Eigen Dodenherdenking

André besluit zijn betoog met de optie dat Christa "in plaats van onze Nationale Dodenherdenking een eigen Dodenherdenking in het leven zou kunnen roepen. Ik begrijp de drempel. Dan moet je zelf aan het werk."
Ook het bericht van André wordt inmiddels tientallen keren gedeeld. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.