Voedselbos; een lekkere paardenbloemsalade of zevenbladpesto

Er is in Nederland inmiddels meer dan 100 hectare voedselbos aangelegd. Maar in Overijssel lopen we achter. Hier plukken we nog steeds niet onze eigen eten in het bos.

De huidige initiatieven in Overijssel zijn door particulieren of door biologische kwekers aangelegd. Moestuinkenner Jeroen Spigt uit Enschede is net begonnen met zijn privé voedselbos. "Mijn fruitbomen dragen de komende tijd nog geen vruchten. En het duurt wel tien jaar voordat de notenboom gaat leveren."

Toch gaat hij niet meer naar de supermarkt voor groenten. "Wij hebben hier nu al genoeg groenten voor het hele jaar." 

Machines kunnen niet plukken

In een voedselbos worden planten en bomen volgens de perma-cultuur gepland. Alles wordt op elkaar afgestemd, zodat er een bos ontstaat zoals eeuwen geleden. Bouwie uit Dalfsen legt uit: "Wij planten niet hele akkers vol met hetzelfde product. Door planten en bomen die elkaar beschermen bij elkaar te zetten, ontstaan er minder ziektes. Zo verlagen we het gebruik van giftige stoffen."

Ondertussen plukt Bouwie een punt van een varen en eet deze op. Hij weet wel precies wat hij wel en niet kan eten. "Wat ik niet zeker weet, eet ik ook niet. Maar men laat heel veel staan, omdat we vergeten zijn dat het eetbaar is. Zoals de paardenbloem of het zevenblad."  

Het is voor Bouwie puur zijn eigen voedselvoorziening. 

Plukken moet met de hand. Er is te weinig ruimte voor machines. "Het is niet zoals de huidige akkerbouwer te werk gaat. Het is compleet anders." volgens beide heren. 

Natuur en Milieu Overijssel

Natuur en Milieu steunt de initiatieven. "Deze experimenten leveren waardevolle kennis op voor." vindt Peter Adema. "Overheidsinstanties willen meer groen in de wijk. Waarom dan geen vruchtdragende bomen of eetbare planten? Wij hopen dat het een manier is om de voedselproblematiek op te lossen."

Volgens Bouwie en Jeroen is dat het zeker. "Als iedereen zijn eigen voedsel plant, is er voldoende voor iedereen op aarde." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel:

Reageren