Steenwijk

Inwoners Steenwijk toveren braakliggend terrein om in tijdelijk park

Met drie proefprojecten moet duidelijk worden hoe de inwoners van Overijssel willen dat het groen in hun buurt wordt ingericht. Het proefproject in Steenwijk is het verst gevorderd. Gisteren werd begonnen met de graafwerkzaamheden in de wijk Torenlanden.Â
Piet Brinksma vindt dat er veel te weinig groen is in zijn wijk. "Voor de kinderen zijn er nauwelijks speelplekken en als het een keer mooi weer is, dan zijn er onvoldoende plekken waar je even lekker kan wandelen." Veel meer inwoners van Overijssel delen de mening van Brinksma. Uit een enquête van de provincie vorig jaar bleek dat er grote behoefte is in Overijsselse steden en dorpen aan meer groen in de buurt. 

Groen van betekenis

Natuur en Milieu Overijssel startte daarom het project 'Groen van betekenis'. In Enschede, Zwolle en Steenwijk zijn drie proeven gestart waarbij wijkbewoners zelf een stukje groen mogen inrichten en onderhouden. Marlous Goeman: "Dat is wel even wennen voor de gemeente, omdat die rol tot nu toe door ambtenaren werd ingevuld. Het leuke is dat wanneer wijkbewoners zelf over het groen mogen beslissen, ze niet alleen met hele leuke ideeën komen, maar ook veel meer verantwoordelijkheid nemen."
Piet Brinksma heeft in Steenwijk samen met de buurt besloten om een braakliggend terrein op te knappen. "Het was een doorn in het oog voor de buurt. Mensen gebruikten het om de hond uit te laten, maar verder kwam er niemand. Nu is het de bedoeling om er binnen een maand een klein park van te maken met mooie bomen, struiken en bloemen. Ook moet er een soort beek komen en een kikkerpoel."

Tijdelijk park

René Binnenmars van de gemeente Steenwijkerland was niet direct enthousiast. "Wij wachten op een partij die de kavel wil kopen om er een kantoor op te bouwen. Alleen gebeurt dat maar niet. Nu is de afspraak gemaakt met de wijk dat het terrein mag worden gebruikt als tijdelijk park totdat zich alsnog een koper aanbiedt. Ook is de wijk verantwoordelijk voor het onderhoud. Wij van de gemeente hebben er inmiddels alle vertrouwen in dat de bewoners de afspraken nakomen en er iets moois van maken."
Piet Brinksma hoopt ondertussen dat de koper zich nooit zal aandienen en dat de buurt het park nog heel lang kan gebruiken. "We beginnen eenvoudig, maar in de loop van de tijd komt er nieuwe beplanting bij en wordt het steeds mooier."

Officiële opening

Het bewonerspark in Steenwijk wordt over een maand officieel geopend. De projecten in Zwolle en Enschede liggen nog op de tekentafel. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.