Robot Re-Pete houdt terrein Bevrijdingsfestival Overijssel vrij van plastic bekers

Ruim 100.000 bezoekers die allemaal meerdere drankjes gebruiken. Het zorgt voor veel gezelligheid maar ook een enorme berg aan plastic bekertjes. Op het Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle weten ze er alles van. Tienduizenden platgetrapte bekers blijven ieder jaar weer op het terrein achter als stille getuigen. Â

Afvalverwerker Rova heeft voor het inzamelen en verwerken van die bekers dit jaar een creatieve oplossing bedacht: Re-Pete.

Re-Pete is een kruising tussen een robot en een metershoge afvalbak die met gemak tienduizenden bekertjes aan kan. En die bekers mogen door de bezoekers van het Bevrijdingsfestival letterlijk in de robot geschoten worden. Rond Re-Pete staan meerdere kanonnen op luchtdruk waarmee plastic bekers met stapels tegelijk Re-Pete ingeschoten mogen worden. Voor Rova een prima manier om het festivalterrein schoon te houden en alle ingeleverde bekers ook nog eens op de juiste manier te kunnen recyclen. 

Re-Pete kan een blijvertje worden

Met de inzet van Re-Pete heeft het Bevrijdingsfestival een primeur.  "Wanneer de ervaringen goed zijn, dan gaan we de beker-robot ook bij andere festivals of grote publieksevenementen inzetten", aldus Agnes Bouwman van afvalverwerker Rova. In de robotbuik van Re-Pete is plek voor 30- tot 40.000 bekers. Bouwman verwacht dat de robot tijdens bevrijdingsdag meerdere keren geleegd zal moeten worden.   

Deel dit artikel:

Reageren