Losser

Omwonenden verwijten gemeente Losser textielfabriek voor te trekken

Omwonenden Van Heek textiel Losser naar Raad van State
Omwonenden Van Heek textiel Losser naar Raad van State
De gemeente Losser legt textielfabrikant Van Heek teveel in de watten. Dat zeggen omwonenden van het bedrijf aan de Gronausestraat. Hun raadsman klaagde vandaag bij de Raad van State over de gemeente die meer lawaai toelaat bij Van Heek dan toegestaan.
Uit onderzoek blijkt dat de textielfabriek meer lawaai veroorzaakt dan toegestaan bij een woning in de buurt. Daarom versoepelde de gemeente de geluidsnormen en deed er voor het gemak maar wat meer ‘geluidsruimte’ bij. Daardoor mag Van Heek nog meer lawaai maken als de textielfabriek ooit wil uitbreiden.

Open kaart

Volgens de omwonenden moet Van Heek juist het lawaai beperken door extra maatregelen te nemen. De gemeente zegt dat die maatregelen wel zijn onderzocht, maar ze zouden weinig opleveren. De omwonenden verwijten Losser dat er geen open kaart is gespeeld.
Het is niet aangetoond welke maatregelen zijn onderzocht en waarom die maatregelen niet helpen. Volgens Losser is het allemaal lood om oud ijzer. Als Van Heek de productie beperkt, treedt er een andere milieuregeling in werking en dan mag het bedrijf ook veel lawaai maken.

'Versoepeling normen noodzakelijk'

Nu Van Heek de productie niet wil beperken, is volgens de gemeente een versoepeling van de normen noodzakelijk. Dat vindt de gemeente aanvaardbaar. De Raad van State oordeelt over zes weken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.