Grafhorst

Geen veroordeling voor klap met ernstige gevolgen nieuwjaarsnacht GrafhorstÂ

Het Gerechtshof in Leeuwarden
Het Gerechtshof in Leeuwarden
Het gerechtshof in Leeuwarden vindt dat een 46-jarige man uit Grafhorst niet veroordeeld kan worden voor een mishandeling tijdens de nieuwjaarsnacht in zijn woonplaats ondanks dat het 43-jarige slachtoffer zodanig hersenletsel opliep dat hij gehandicapt raakte.
De 46-jarige beroept zicht met succes op noodweer, aldus het gerechtshof. In de nacht van 31 december 2013 op 1 januari 2014 ontstond een vechtpartij tussen beide mannen. Volgens het gerechtshof begon het slachtoffer met de ruzie en gebruikte hij als eerste geweld.

Ongelukkige val

Hij gaf de 46-jarige eerst een duw en wilde vervolgens met zijn vuist uit halen. De 46-jarige kon niet wegkomen omdat er een hele groep mensen om hem heen stond en gaf zijn aanvaller een klap. Die viel ongelukkig en moest met spoed naar het ziekenhuis in Zwolle waar hij op de intensive care werd opgenomen.
Volgens het hof kan van de 46-jarige niet verwacht worden dat hij onder die omstandigheden op de vlucht zou slaan. Er was sprake van een zodanig gewelddadige situatie dat de 46-jarige zich niet makkelijk kon en hoefde te onttrekken.

Zelfde uitspraak als rechtbank

Het gerechtshof nam de conclusie van de rechtbank in Zwolle over. Die concludeerde op 24 december 2014 ook al dat er sprake was van noodweer. Het Openbaar Ministerie was het met die uitspraak niet eens en ging in hoger beroep. Drie weken geleden eiste de advocaat-generaal een werkstraf van 180 uur.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.