nieuws

Korpschef moet geheime interne stukken dossier Vuurwerkramp vrijgeven

De nationale korpschef van de politie moet een intern politierapport uit het dossier van de Vuurwerkramp in Enschede openbaar maken. Dat heeft de bestuursrechter in Zwolle bepaald.
In dat rapport zou staan dat de rechterlijke macht in het hele onderzoek naar de Vuurwerkramp opzettelijk is misleid.

Twee onderzoeken, twee verschillende conclusies

Het gaat om het oordeel van het Bureau Interne Zaken van de politie, uitgevoerd door het toenmalige politiekorps Gelderland Midden, over het onderzoek van de rijksrecherche naar het functioneren van het Tolteam, het rechercheteam dat de Vuurwerkramp onderzocht. 
Het Tolteam zou volgens de twee rechercheurs Paalman en De Roy van Zuydewijn hebben geleden aan tunnelvisie; ze hadden André de Vries als verdachte in beeld en zouden daar het onderzoek op hebben gestuurd.

Kritisch rapport over het Tolteam

De Rijksrecherche startte een onderzoek en concludeerde dat het Tolteam niets te verwijten valt. De politietop is tot op de dag van vandaag achter dat rijksrechercheonderzoek blijven staan.
Het Bureau Interne Zaken nam dat politiewerk onder de loep en kwam met een kritisch rapport over het Tolteam. Dat is terzijde geschoven en tot uiterst vertrouwelijk bestempeld.

Diverse pogingen documenten boven tafel te krijgen

Onder andere oud-rechercheur Jan Paalman van het rechercheteam en SE-Fireworks-baas Rudi Bakker maakten vanaf 2005 diverse keren de gang naar de rechter om deze kritische rapportage boven water te krijgen.
Die pogingen strandden tot nu toe. Zij zijn er vanaf het begin van overtuigd dat het Tolteam heeft gesjoemeld met bewijsmateriaal, maar werden altijd tegengesproken.

'Rechtelijke macht is opzettelijk misleid'

De Nationale korpschef moet nu de vertrouwelijke rapportage van 25 augustus 2004 binnen zes weken openbaar maken. Hierin zou staan dat de rechterlijke macht opzettelijk is misleid en leidinggevenden van het toenmalige rechercheteam strafbare feiten zouden hebben gepleegd. Dat zeggen de schrijvers van de rapportage anno nu.
Deze kritische onderzoekers stellen verder dat is gerotzooid met het belangrijkste bewijsmateriaal tegen de vrijgesproken vermeende brandstichter Andre de Vries. Het gaat om het rode sportbroekje dat vol sporen van het rampgebied zat. 

'Tolteamleiding hield ontlastend bewijs achter'

In de kritische rapportage van augustus 2004 die enkele maanden na het rijksrechercheonderzoek is opgesteld, zou ook staan dat de leiding van het Tolteam ontlastend bewijs tegen de Vries achterhield om de Enschedeer langer vast te kunnen blijven houden.
In 2010 startte het Openbaar Ministerie een nieuw onderzoek nadat via RTV Oost een kroongetuige opdook en stelde dat sprake was geweest van een bedrijfsongeval en niet van opzettelijke brandstichting. Het nieuwe onderzoek onder andere naar het rode sportbroekje, liep op niets uit. 

Vereniging Klokkenluiders doet eigen onderzoek

Inmiddels is de Expertgroep Klokkenluiders al anderhalf jaar bezig met 'eigen' onderzoek naar de laatste ontbrekende stukjes in de puzzel van de vuurwerkramp. Dat onderzoek wordt geleid door oud-Europarlementariër Paul van Buitenen die als klokkenluider de toenmalige Europese commissie liet struikelen nadat hij een fraudeschandaal aan het licht bracht. 
Letselschade-advocaat Martin de Witte is nog steeds bezig met een procedure tegen de Nederlandse Staat voor de weduwes van de omgekomen brandweermannen bij de ramp. Volgende week vrijdag is het 16 jaar geleden dat de vuurwerkramp zich voltrok, waarbij 23 doden en bijna duizend gewonden vielen. 
 
Bekijk ook het dossier 'Vuurwerkramp 2000'.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.