Nationaal Park Weerribben-Wieden

De Groene Wensboot in de Weerribben voorziet in grote behoefte

Onbeperkt genieten op het water, dat was vijf jaar geleden de gedachte achter De Groene Wens. Deze fluisterboot is volledig aangepast voor mensen met een beperking, en vaart vanuit Ossenzijl in de Weerribben. Mede dankzij tientallen vrijwilligers kan de wensboot dit al vijf jaar waarmaken. Â
De enige manier om echt goed van het bijzondere landschap in de Weerribben te genieten is vanaf het water. Maar voor mensen met een beperking is dat erg lastig. Kleine bootjes zijn meestal niet toegankelijk met een rolstoel. Er zijn wel aangepaste rondvaartboten maar die komen niet in de rustige kleine vaartjes, en dan moet je mee met een groep.
De Groene Wensboot is geen rondvaartboot. Gasten huren het schip met hun eigen vrienden of familie, en bepalen zelf hoe ze hun dag willen inrichten. Er gaat wel altijd een ervaren schipper mee. Vijf jaar na de eerste tocht is dat wat de gasten het meest waarderen, om zelfstandig op pad te kunnen gaan met hun eigen groep.

Volledig aangepast

De Groene Wens is volledig aangepast voor voor mensen met een beperking. Er is een brede lift om veilig aan boord te komen, de vloer van de boot is vlak, het voordek is bereikbaar met een lift en met een joystick kunnen gasten die dat leuk vinden vanuit een rolstoel het schip besturen.
Ook is er een grote verzorgingsruimte met een invalidentoilet, tillift en een hoog-laag verzorgingstafel.  Dat maakt de boot ook aantrekkelijk voor mensen die wel kunnen lopen maar bijvoorbeeld door ziekte geen hele dag van huis kunnen omdat ze extra verzorging nodig hebben.

Grote groep vrijwilligers

Er is een poule van zo'n dertig vrijwillige schippers. Zij zijn goed opgeleid en kennen zowel het schip als de omgeving door en door. Daarnaast zijn er nog vrijwilligers die zorgen voor het onderhoud, schoonmaak, de boekingen en de promotie van de boot. De boot heeft daarmee ook belangrijke sociale functie in de streek.
Voorzitter Gerard van Dorp is al vanaf de eerste plannen bij de Groene Wens betrokken. Hij is blij dat het zo'n succes is geworden: "Met de Groene Wensboot verbinden we mensen met elkaar, en met de prachtige natuur in de Weerribben-Wieden. Ik merk dat dit onze vrijwilligers en onze gasten na iedere vaartocht nog steeds blij maakt".

Dichtbij de natuur

De Groene Wens is met dertien meter lengte relatief groot. Toch is het schip zo gebouwd dat vrijwel alle vaartjes in de Weerribben bereikbaar zijn dankzij een geringe hoogte en diepgang. Ook is de boot uitgerust met een krachtige elektromotor zodat hij fluisterstil door de natuur glijdt en zo min mogelijk verstoort.
De boot ligt naast het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer in Ossenzijl en werkt daar ook mee samen. Ook voor Staatsbosbeheer is het belangrijk dat mensen zonder drempels van de natuur kunnen genieten, op het land én op het water.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.