boer

Twee Overijsselse topkoeien van bevriende boeren uit Wierden naar Europese keuring

Twee topkoeien uit Overijssel gaan Nederland vertegenwoordigen bij het 'European Holstein and Red Holstein Championship' in Frankrijk, eind juni. De koeien zijn van twee boeren uit Wierden.
"Dit is heel bijzonder, dat een koe van mij mee mag doen", zegt Herbert Eggerink. Dat zijn roodbonte vaars zo'n topper zou zijn had hij niet verwacht: "Je hebt wel een idee dat een koe goede kans maakt, maar als je dan het bericht krijgt is dat wel een verrassing."

Heel Europa doet mee

Het 'European Holstein and Red Holstein Championship' wordt een keer in de twee á drie jaar gehouden. Vanuit Nederland gaan er maar 15 koeien naar de wedstrijd in Colmar, Frankrijk. Vijf daarvan zijn roodbont, de rest is zwartbont.
Bijna alle landen in Europa doen mee.

'Ook nog kameraden'

Gerrit van der Kolk is de andere Overijsselse boer waarvan een koe mee mag doen met het kampioenschap. "We zijn bijna de enigen uit het noorden. Er is nog een boer in Drenthe die meedoet met een zwartbonte koe. Dat is het, voor de rest is het allemaal uit het westen of het zuiden."
"We komen niet alleen uit het zelfde dorp, we zijn ook nog kameraden", lacht Eggerink. "Toevallig hé?"

Veel werk

Wie denkt dat het meedoen aan zo'n wedstrijd een eitje is, heeft het mooi mis. Van der Kolk: "De koe gaat volgende week voor een maand in quarantaine. Geen andere koe mag er bij in de buurt komen. Dat zijn de regels in Frankrijk."  
"Ik heb zelfs speciaal hooi laten komen, uit Zwitserland", zegt Eggerink. "Het is geen goedkope aangelegenheid nee"

Weekendje Frankrijk

Als de koeien worden opgehaald om vervoerd te worden naar Frankrijk worden ze verzorgd door een apart team. De boeren gaan zelf alleen voor het weekend naar Colmar.
Van der Kolk: "Ik ga wel zelf met de koe lopen. Hoe vaak maak je het nou mee dat je je koe mag laten zien aan 10.000 man."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.