Overijssel

Platte kar grotendeels verdwenen bij kampioensfeesten Overijssel

Vroeger was de platte kar onlosmakelijk verbonden met een kampioensfeest van de plaatselijke voetbalclub, maar sinds de strengere richtlijnen van de KNVB kiezen steeds meer clubs voor een alternatief.
Zo laten diverse clubs na een rondvraag van RTV Oost weten dat ze een vrachtwagentje met een omheind stuk zullen huren om de spelers toch een rondtocht te geven. Ook zal een club de huifkar van stal halen om spelers daarop te huldigen. 

Ongeluk in klein hoekje

"Wij hebben besloten geen gebruik meer te maken van een platte kar bij een kampioenschap", vertelt voorzitter Eddy Droste van Stevo uit Geesteren. "We weten wat er fout kan gaan met zo'n platte kar. Je kan van tevoren nog zoveel regelen wat de veiligheid betreft, maar als het feest dan losbarst zit een ongeluk ook in een klein hoekje en wij gaan dat ongeluk niet meer opzoeken."
SV Dedemsvaart lijkt de uitzondering op de regel. Bij die club staat de platte kar al in de uitgebreide planning die de club op haar website heeft gezet. Al staat het bestuur niet achter die beslissing: "Ik vind het niet onverstandig dat clubs afzien van het idee. Degene die de vrachtwagen bestuurt is verantwoordelijk, niet het bestuur", zijn de duidelijke woorden van voorzitter Alle Pijlman van de club.

Eigen schuld, dikke bult

Dedemsvaart heeft net als alle andere clubs een mail van de KNVB over de veiligheid rondom een platte kar gehad. Pijlman: "De eerste zin kwam op het volgende neer 'een vrachtwagen is niet bedoeld om mensen te vervoeren'. Dus diegene die van de kar afduvelt om het zo te zeggen, die heeft pech."
Ook SV Wilhelminaschool uit Hengelo heeft overwogen een platte kar te regelen, maar kreeg dat niet op tijd voor elkaar.

Nieuwe richtlijnen

"In de jaren 60 en 70 deden we allemaal mee aan de platte kar, maar nu zijn er nieuwe richtlijnen van de KNVB voor", laat voorzitter Jan-Bert Kolkman van SC Enschede weten. Ook Oranje Zwart is overstag gegaan na de nieuwe reglementen: "Het bestuur kiest voor veiligheid en dan verzinnen we wel een andere manier om de jongens te huldigen als ze kampioen worden."

Dodelijk ongeluk

Een van de redenen van het verscherpte toezicht op het gebruik van platte karren, is het dodelijke ongeluk bij het kampioensfeest van IJVV IJsselmuiden in 2013. Ook toen werd gebruik gemaakt van een platte kar, waar destijds vijf mensen door slechte houten leuningen van de kar vielen.  
Onder meer zaterdagclubs De Esch (2H) en Quick'20 (3D) uit Oldenzaal kunnen kampioen worden. Op de zondag kunnen Stevo (2J) uit Geesteren, SV Zwolle (4H) en SV Dedemsvaart (4D-Noord) dit weekend het kampioenschap behalen. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.