Eefde

Raad van State: tweede sluis bij Eefde mag worden gebouwd

Sluis in het Twentekanaal bij Eefde
Sluis in het Twentekanaal bij Eefde
De tweede sluis bij Eefde mag worden gebouwd. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Met de aanleg van een tweede sluiskolk willen de gemeente en de minister de wachttijden voor schepen verkorten en de Twentse havens beter bereikbaar maken.
Enkele omwonenden hebben volgens Omroep Gelderland tot het laatste eind geprobeerd om de bouw te voorkomen, omdat ze nu moeten verhuizen.

'Alles geprobeerd'

"We hebben alles geprobeerd, maar het is niet gelukt. We moeten hier ons nu bij neerleggen. Het is nu inpakken en wegwezen", zegt de familie tegen de regionale omroep. De familie is al sinds 1999 bezig om verhuizing te voorkomen. "Dit is een unieke plek, die pakken ze ons nu af."
Er wordt al jaren gesproken over de bouw van de tweede sluiskolk. Volgens Rijkswaterstaat zijn de wachttijden voor de schepen nu veel te lang en dat belemmerd het vervoer van goederen over water. Ook kunnen straks grotere schepen door de sluis.

Kritiek op brug

Eind maart werd bij de Raad van State zware kritiek geuit op een onderzoek naar de gevolgen van een nieuwe brug over het Twentekanaal bij de sluis. Vorig jaar keurde de Raad van State de sluisverbreding goed, maar de gevolgen van de brug moesten wel beter worden onderzocht.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.